Nemci negirali da grade fabriku u Turskoj: Srbija još u igri za "Folksvagen"!

Autor:

Vesti

18.07.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su mediji proteklih dana objavili da je nemački automobilski gigant "Folksvagen" odlučio da novu proizvodnu fabriku gradi u Turskoj, a da su Srbija i Bugarska kao moguće opcije definitivno otpale, iz kompanije su demantovali tu informaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Odluku o tome gde će još uvek, kažu, nisu doneli, pa domaći stručnjaci cene da za nas još uvek ima nade da taj veliki proizvođač automobila ipak dođe u našu zemlju, pogotovu u svetlu uvođenja sankcija EU Turskoj, zbog čega nije realno očekivati da će proizvođač iz zemlje članice Unije investirati u državi koja je kažnjena zbog nepoštovanja propisa EU.

UŽI IZBOR

Da nemačka kompanija još nije definitivno odlučila gde će graditi fabriku, za Politiku je potvrdila Lesli Botke, portparolka za proizvodnju i prodaju u "Folksvagenu".

- U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi. Napravili smo uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorima. Konačna odluka biće doneta na osnovu rezultata pregovora. Ne možemo dati detalje o pojedinim lokacijama - rekla je ona.

MLAĐEN KOVAČEVIĆ: Srbija je za Nemce poželjna destinacija zbog našeg odnosa sa Rusijom i zemljama Dalekog istoka

Minulog vikenda, povodom vesti da je izbor pao na Tursku, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao još tada da to nije konačna odluka, ali i ukazao da Turska ima 80 miliona stanovnika, što je njena velika prednost.

NAŠE PREDNOSTI

Ipak, domaći ekonomisti ne odbacuju mogućnost da i Srbija bude konačan izbor i to iz nekoliko razloga. Tako ekonomista Mlađen Kovačević za Srpski telegraf kaže da nije potpuno izgubljena vera da će "Folksvagen" doći u Srbiju.

 

 

- Ono zbog čega je za njih Srbija atraktivna je naš dobar odnos sa Rusijom i sporazum sa zemljama sa Dalekog istoka. To bi mogao biti jedan od glavnih motiva da se opredele da dođu kod nas. S druge strane, i Turska ima dobre odnose sa Rusijom i Kinom, te je zaista neizvesno za koju zemlju će se odlučiti. Ukoliko se odluče za nas, to bi bilo jako važno jer je u pitanju velika kompanija i ona bi indirektno uticala da i mnoge druge kompanije razmotre dolazak kod nas - rekao je Kovačević.

No, stručnjak za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ne vidi da je Srbija konkurentna u ovoj priči.

On smatra da čak ni sankcije koje je EU uvela Turskoj ne mogu na duži rok da budu otežavajuća okolnost.

- Od samog početka problem donošenja odluke o lokaciji fabrike "Folksvagena" je bio više strateški u smislu odnosa Nemačke i Turske jer su obe zemlje u relativno hladnim odnosima već duže od 30 godina - zaključuje Bušatlija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading