Banke nezakonito pelješile na osiguranju!

Vesti

01.09.2017

05:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svoj trošak za osiguranje stambenih kredita kod Nacionalne korporacije banke naplaćivale korisnicima.

RepublikaFoto: pixabay.com
90 hiljada ljudi u Srbiji ima stambeni kredit

Banke koje posluju u Srbiji korisnicima stambenih kredita godinama nezakonito naplaćuju osiguranje kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), iako njime nisu bili osigurani oni, nego banka.

Da su banke svoj trošak prebacivale na klijente prvostepenom presudom, utvrdio je i Treći osnovni sud u Beogradu, a ako ova odluka bude konačna, više od 90.000 korisnika kredita moglo bi da zatraži povraćaj od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra datih na ime premije.

UZIMALI OD 1,2 DO 4,5 ODSTO

Naknada koju su banke naplaćivale kreće se od 1,5 do 4,2 odsto odobrene sume kredita. Pa tako klijent koji se zadužio 50.000 evra banci je za osiguranje dao od 750 do 2.100 evra.

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, objašnjava da je najveći problem u tome što korisnik kredita plaća osiguranje, a nije osiguranik niti je ikada video polisu.

- Ukoliko klijent zbog finansijskih problema prestane da plaća kredit, banka raskida ugovor s njim, a NKOSK nastavlja banci da plaća rate do prodaje stana. Ako banka proda stan za manje novca nego što je ostalo za otplatu kredita, NKOSK nadoknađuje razliku. A sve to zbog osiguranja koje smo mi platili, a koje nije tu da nama pomogne u otplati rata, već da banka ne bude u gubitku - kaže Gavrilović.

DOZVOLJENA SAMO KAMATA

Osim toga, on objašnjava da banke ne smeju da naplaćuju ništa osim kamate.

- U kamatnoj stopi mora da bude sav trošak klijenta, uključujući i zaradu koju banka ima, pa i ovo osiguranje. Kada kupimo nešto u prodavnici, plaćamo sve troškove kroz cenu, niko nas ne zaustavlja na izlazu da nam naplati još i PDV. Zbog svega ovoga se spremamo da podnosimo grupne tužbe i pozivamo sve zainteresovane da nam se jave - kaže naš sagovornik.

Mnogi će pokušati da reše ovu situaciju dogovorom sa bankom ili će dati punomoćje advokatu da ovaj posao obavi u njihovo ime, ali ovaj scenario za Gavrilovića nije najoptimističniji.

- Naravno, građani mogu da odu do banke i da pokušaju da izbegnu tužbu i da dobiju povraćaj bar dela datog novca, ali naše iskustvo govori da banke nisu raspoložene za ovu vrstu dogovora jer bi im onda svi tražili novac, dok se samo pet odsto klijenata odlučuje za tužbu - kaže Gavrilović.

Kako da od banke naplatite

1. Odete u banku i pokušate da se dogovorite s njima

2. Date punomoćje advokatu da pregovara s bankom

3. Tužite banku

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading