Kinezi masovno kupuju kompanije u Evropi, na njihovom "Putu svile" i Srbija

Autor: BBC

Vesti

22.04.2019

05:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineske investicije u državama Evropske unije prethodnih deset godina su naglo porasle.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping

Evropska komisija (EK) u nedavno je Kineze nazvala "sistemskim rivalom" i "strateškim konkurentom", prenosi BBC.

Evropska je unija uvela i novi mehanizam nadzora nad stranim investicijama, kako bi mogli regovati da li strane investicije mogu naneti štetu zemljama članicama.

Prema izveštaju EK, trećina ukupne EU imovine u rukama je stranih kompanija, a 9,5 odsto kompanija u Evropi ima vlasnike sa sedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

U poređenju sa 2007. godinom kada je taj postotak iznosio tek 2,5 odsto, reč je o značajnom rastu, iako je ukupno u kineskim rukama još uvek razmerno mali deo evropskog biznisa.

Foto: Tanjug/AP

Poređenja, na kraju 2016. godine, Amerikanci i Kanađani kontrolisali su 29 odsto kompanija u EU.

Kineska su ulaganja u Evropi svoj vrhunac dostigla 2016. godine, kada je ukupna vrednost iznosila 37,2 milijarde evra. Posle toga sledi usporavanje.

- To je uglavnom rezultat strožih kontrola nad kapitalom koji dolazi iz Kine, ali i promene u globalnoj političkoj atmosferi kada su u pitanju investicije Kineza - za BBC priča Agata Kratc iz "Rhodium" Grupe.

Od 2000. do 2018. godine Kinezi su najviše uložili u najveće evropske ekonomije poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Italije i Francuske. Na listi top 10 našle su se i Holandija, Finska, Švedska, Portugal, Španija i Irska.

Prema prošlogodišnjoj analizi Bloomberga, Kinezi u svom vlasništvu drže, ili imaju vlasničke udele, u četiri evropska aerodroma, šest pomorskih luka i 13 fudbalskih klubova.

Kinezi sprovode novi veliki program "Put svile", poznat i kao Inicijativa "Jedan pojas, jedan put" u sklopu kojega Kinezi planiraju velike investicije u evropsku infrastrukturu kako bi se ojačale trgovinske veze između Kine i Evrope. Na tom putu su se našle i gotovo sve republike bivše Jugoslavije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading