Kinesko čudo u "Ikarbusu"

Autor:

Vesti

22.03.2019

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinezi prave čudo u Srbiji! Zahvaljujući još jednoj kineskoj investiciji, Srbija će jedna od prvih u Evropi koja će proizvoditi električne autobuse. Proizvodnja počinje ove godine u "Ikarbusu", a odmah posle autobusa iz pogona srpske firme izaći će i novi elektrokombiji, potvrdili su za Srpski telegraf u Ministarstvu privrede.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
SARADNJA DAJE REZULTATE: Vučić i Si Đinping

Ovo je plan kineske firme "Lanzhou Guantong New Energy Automobile", koja posluje u okviru kompanije "Jinlong", a koja postaje većinski vlasnik domaće fabrike za proizvodnju autobusa "Ikarbus".

AUTO-REVOLUCIJA

Kineska kompanija, inače svetski proizvođač elektroautobusa i pionir u toj delatnosti, pre tri dana izmirila je obaveze prema banci i otkupila potraživanja poverilaca prema "Ikarbusu" u iznosu od 9,5 miliona evra. U zamenu za to, postaće većinski vlasnici ovog preduzeća, potvrdio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

RepublikaFoto: Tanjug

Gao Čao: Ove godine tri prototipa

Predstavnik "Jinlonga" Gao Čao je krajem godine na trećoj međunarodnoj konferenciji Beogradski strateški dijalog pohvalio "Ikarbus" kao izuzetnu kompaniju koja će 2019. moći da napravi tri prototipa inovativnih vozila. On je najavio i da će Kina ove godine uložiti mnogo novca iz budžeta za razvoj autonomnih vozila, kao i da se u toj zemlji već uveliko radi na projektima za električna vozila.

- Kada se administrativno sve završi, kineska kompanija može da počne da radi na svojim velikim planovima - rekao je Stevanović.

50-60 hiljada autobusa godišnje proizvede ova kineska kompanija

Iz Ministarstva privrede poručuju da će, zahvaljujući kvalitetu i ceni, "Ikarbus" imati prednost u odnosu na druge proizvođače autobusa.

- Takođe se očekuje da kineska kompanija uloži sredstva u kupovinu nove opreme, obuku zaposlenih, obnovu proizvodnih kapaciteta i uvede najsavremeniju tehnologiju proizvodnje autobusa - navode u ministarstvu.

30 miliona evra Kinezi planiraju da ulože u nove linije

Inače, kako je ranije najavljivano, Kinezi nameravaju da u otvaranje nove linije ulože 30 miliona evra, a planiraju i povećanje proizvodnje, i to čak četiri puta - sa sadašnjih 50 autobusa godišnje na 200.

Generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić ranije je potvrdio da će Kinezi zadržati proizvodni program i proširiti ga.

RepublikaFoto: Tanjug

Počeli sa avionima

"Ikarbus" je osnovan 1923. kao prva fabrika aviona na Balkanu. Kasnije je promenio delatnost i prvi autobus proizveden je 1954, po licenci austrijske firme "Saurer". Do sada je u srpskoj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je znatan deo izvezen. Preduzeće je imalo oko 260 radnika, ali je posle socijalnog programa 2018. ostalo njih 120, uglavnom inženjera.

- Biće to elektrovozila koja najpre planiraju da ponude zemljama jugoistočne Evrope, a potom i ostalom delu. U celom svetu se dešava revolucija u auto-industriji jer se sa dizel-motora prelazi na elektro, a Kinezi su u toj oblasti daleko ispred svih u svetu - istakao je Vićentić.

26 odsto "Ikarbusa" zadržava država

NOVI ŽIVOT GIGANTU

Komentarišući dolazak kineske kompanije, ekonomista Miladin Kovačević ističe da će to udahnuti novi život nekadašnjem gigantu u proizvodnji autobusa koji godinama preživljava samo od Beograda, jer je jedini kupovao autobuse.

Foto: Printskrin: Twitter.com/TFLtruck
Električni kamion

EKONOMISTA KOVAČEVIĆ: To će udahnuti novi život nekadašnjem gigantu u proizvodnji autobusa

- Sa njim će i Srbija proširiti mogućnosti. "Ikarbus" ne funkcioniše kako treba već dve decenije ili više, ali ima tradiciju i iskustvo kao značajan resurs. Kinezi nameravaju da proizvode električna vozila, što je nezamislivo velika perspektiva, i mi ćemo biti deo nje. Sve je to povezano sa značajnim nalazištima litijuma, koji je važan za elektrovozila i akumulatore uopšte - kaže Kovačević.

9,5 miliona evra iznosila potraživanja poverilaca prema "Ikarbusu", koje je izmirila kineska firma

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
EvroZona

22.03.2019 13:48

Srbija ce se ako ovako nastavi razviti u jaku i stabilnu drzavu na ekonomskom planu!!

Lepi

22.03.2019 19:57

Kinezi nam ispadose najbolji prijatelji!

StefanBrate99

22.03.2019 20:45

Kina je dobar prijatelj i saradnik Srbiji.

StefanBrate99

22.03.2019 20:46

Hvala Kini na svakoj podrsci i investiciji!