Brnabić: Privrede zasnovati na inovacijama i startapovima

Autor: Republika

Vesti

15.11.2018

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sofiji na Evropskom startap samitu da sve vlade na Zapadnom Balkanu imaju ogromnu odgovornost da privrede zasnovane na investicijama transformišu u ekonomije zasnovane na inovacijama i startapovima.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

"Pravni okvir je važan. Digitalizacija vlade i uprave važna je i stimulativna za startapove", rekla je Brnabićeva, ukazavši i na značaj novih podsticaja. 


U tom kontekstu, navela je da Srbija radi na izmeni poreskih okvira i da će, ako one i budžet prođu skupštinu, od Nove godine postojati 80 odsto odbitka na porez na dobit za kompanije koje ulažu u inovacije. "Nadam se da ćemo privući kompanije. Tu je i pristup finansiranju i to je naš fokus za 2019. Koncept otvorenih podataka vrlo je stimulativan koncept za startapove i doneli smo zakon o elektronskom pravljanju", rekla je srpska premijerka. Ona je, međutim, upozorila i da nigde na Balkanu ne postoji kultura preduzetništva. 

"Mladi žele posao ili u javnom sektoru, jer smatraju da je sigurniji, ili u velikim kompanijama, i veoma malo dece će u školi reći da želi da bude preduzetnik, kao što je slučaj u Izraelu. Zato je uveden predmet preduzetništva u školama", dodala je Ana Brnabić. Navela je i da će onaj koji završi školu i otvori svoj posao, u prvoj godini rada biti oslobođen poreza. "Možete da probate svakako, ako uspete, odlično za preduzetnika, ali i za državu", istakla je premijerka Srbije. Ukazala je i da "vlada ne zna sve i najbolje", i da zato treba da korača lagano, jer ne sme da se meša u taj sektor, već da sluša i pomaže. 
 
Na pitanje moderatora zašto neko treba da izabere Srbiju, Evropu a ne na primer SAD, rekla je da u Srbiji kompanija može da se elektronski registruje, da Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu, dobro poslovno okruženje, liberalizovan je režim radnih dozvola. "Posebna prednost regiona je to što je navikao na život u turbulencijama, što je nekada bila slabost", dodala je Ana Brnabić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (40)

Loading
Branko

15.11.2018 10:15

Slazem se sa Anom. To bi jako unapredilo domacu privredu.

Jelena J

15.11.2018 10:16

Digitalizacija Vlade Srbije i uprave je važna, jer se moraju pratiti trendovi u Evropi i svetu i vazno je drzati korak sa razvijenim drzavama sveta.

Lazar

15.11.2018 10:17

Vlada Srbije ozbiljno radi na novim platformama i digitalizaciji, i mogu reći da ide u korak sa svetom.

Dante

15.11.2018 10:20

Treba ici u korak sa svetom. Samo tako mozemo napredovati.