TEK ĆE DA ULAŽU: Srbiju čeka još 10 velikih investicija

Autor: Jelena Mitrović

Vesti

24.03.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina za Srbiju ima spreman paket od najmanje deset velikih investicionih projekata, vredan na desetine, ako ne i stotine, miliona dolara. Ulaganje u "Ikarbus", kojim je Srbija postala jedna od prvih zemalja u Evropi koja će proizvoditi električne autobuse i elektrokombije, samo je početak.

ŽELEZARU PREPORODILI: Đinping sa Vučićem obišao srpsku čeličanu

O kineskim investicijama već dugo se razgovara, a svi detalji biće utanačeni krajem aprila, kada će se u Pekingu u okviru globalne konferencije "Pojas i put" sastati predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Aleksandar Vučić.

ISPITALI TEREN

Kinezi su još ranije najavili da će u jugoistočnu Evropu uložiti čak 10 milijardi dolara u okviru pomenute konferencije.

- Oni su se vrlo oprezno i detaljno mesecima raspitivali, birali projekte, pregovarali, pripremali teren, slali timove stručnjaka dok se nisu uverili da će njihovi milioni u Srbiji biti u sigurnim rukama. Koliko je njihov pristup biznisu ozbiljan, već smo imali priliku da vidimo prilikom ulaganja u RTB Bor i Železaru Smederevo. Dobri ekonomski odnosi, ali i prijateljstvo predsednika dveju zemalja doprineli su da nam investitori ukažu poverenje za čak deset novih investicionih projekata. Sve je spremno, ostalo je još da se potpiše - rekao je za Srpski telegraf izvor iz Vlade Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug

Napravili čudo od "Ikarbusa"

Kinezi u Srbiji grade puteve, pruge, fabrike, mostove, a samo u 2018. sa ovom ekonomskom silom potpisani su projekti vredni skoro tri milijarde dolara. A upravo zahvaljujući još jednoj kineskoj investiciji, Srbija će postati i jedna od prvih zemalja u Evropi koja će proizvoditi električne autobuse. Proizvodnja počinje ove godine u "Ikarbusu", a odmah posle autobusa iz pogona srpske firme izaći će i novi elektrokombiji. Ovo je plan kineske firme "Lanzhou Guantong New Energy Automobile", inače svetskog proizvođača elektroautobusa.

Vučić će u Kini boraviti za vreme konferencije, od 25. aprila, kako bi sa najvi{im zvani~nicima utana~io finalne detalje o potencijalnim ulaganjima. Posetu Pekingu prvi čovek države iskoristiće kako bi se lično sastao sa kineskim kolegom Si Đinpingom i utanačio dalju saradnju dveju zemalja kada su u pitanju novi vredni projekti. Tom prilikom, njih dvojica će potpisati niz bilateralnih sporazuma.

EKONOMISTA MADŽAR: Kineska ulaganja su nama dobrodošla, a njima odgovara jer se odavde probijaju na evropska tržišta

RepublikaFoto: Betaphoto

Odnosno, šef države uspeo je da obezbedi da Kina upravo sa našom zemljom dogovori najviše projekata od ukupno planiranih investicija u okviru inicijative "Pojas i put", u vrednosti od skoro bilion dolara.

OBOSTRANI INTERES

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je saradnja dveju zemalja u obostranom interesu.

Foto: Betaphoto

- Kineske investicije za nas znače zapošljavanje ljudi, novu proizvodnju, prihode za budžet, privredni rast. Za Srbiju su njihova ulaganja i više nego dobrodošla. Na drugoj strani, Kinezi ovde investiraju kako bi se probili na evropska tržišta. Izgleda da su zbog brojnih pogodnosti zaključili da je Srbija dobar put preko koga mogu što pre da se ubace na nova tržišta, ukoliko im Evropa ne spusti rampu - objasnio je Madžar.

113 milijardi evra za različite projekte na novom Putu svile najavio Si Ðinping

Naime, naša zemlja po nekoliko osnova pripada pomorskom Putu svile (program infrastrukturnih projekata koji će povezati zemlje Evroazije, Bliskog istoka i Afrike) 21. veka: preko drumskih i železničkih deonica panevropskog Koridora 10 do pomorskog Puta svile, koji od luke Pirej vodi ka zemljama jugoistočne, srednje i zapadne Evrope.

Ovo su do sada uložili kod nas

1,26 milijardi dolara i 200 miliona za izmirivanje dugova RTB Bor

300 miliona evra uložili u Železaru Smederevo

233,2 miliona dolara investirali u izgradnju auto-puta na Koridoru 11

207 miliona evra uložili u obilaznicu oko Beograda

715,6 miliona dolara ulaganje u modernizaciju TE "Kostolac B"

320 miliona dolara biće uloženo u rudnik Cerovo

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading