Otkrivamo: Srbija pobedila dve zemlje i dovela "Linglong"

Autor:

Vesti

01.04.2019

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Presudilo prijateljstvo! U trci za kineske investicije Srbija je uspela da pobedi Mađare i Bugare! Za dolazak kineske kompanije "Šangdong Linglong", vodećeg proizvođača guma, u Srbiju presudnu ulogu imali su izuzetno dobri odnosi šefova država Aleksandra Vučića i Si Đinpinga. Za ovu fabriku u subotu je u Zrenjaninu postavljen kamen temeljac, a ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo je priznala da naša zemlja nije bila prvi izbor kineske kompanije, ali da je odluka "Linglonga" o dolasku pala zahvaljujući zalaganjima predsednika Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug
TEMELJAC: Vučić i ambasadorka Kine ozvaničili gradnju fabrike

Upravo zbog toga, kako saznaje Srpski telegraf, nije bilo potrebe za većim ubeđivanjem, jer su Kinezi, shvatajući da je to od velikog značaja za našu državu i Srednjobanatski okrug, odobrili investiciju u rekordnom roku. Istovremeno, pomoglo je i dosadašnje odlično iskustvo kineskih investitora u našoj zemlji.

Naša saznanja juče je potvrdio i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Veliki planovi Kineza

Predsednik kompanije "Linglong internešenal Evropa" Feng Vang najavio je da će ova firma u Srbiji uložiti 990 miliona dolara, kao i da će ostvariti prihode od oko 600 miliona dolara.

KOVAČEVIĆ: Na odluku uticalo više faktora, na prvom mestu niski troškovi radne snage

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marko Čadež

- Tačno je da su, pre svega, presudili dobri odnosi dvojice predsednika. Takođe, kada je u pitanju inicijativa 16+1 (inicijativu je pokrenula Kina 2012. godine sa ciljem intenziviranja i širenja saradnje između 11 zemalja EU i pet balkanskih), Srbija je, gledajući dosadašnje projekte, na neki način najviše uradila od svih 16 zemalja - počev od infrastrukturnih projekata do, recimo, Železare. Dobra saradnja već postoji, a kada to postoji, kako sa Kinom tako i sa, recimo, Nemačkom, dolazi do takozvane snežne grudve, jer kineski investitori već imaju dobro iskustvo u Srbiji sa različitim oblastima - naveo je Čadež.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić: Uskoro gradnja auto-puta

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je u Zrenjaninu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", da je za manje od godinu dana početi brza gradnja auto-puta Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad. On je rekao da će gradnja početi kad budu završene sve potrebne studije, projekti i dozvole.

- Gledaćemo da ubrzamo sve to i da krenemo u brzu gradnju auto-puta, da uvedemo Zrenjanin u veliki prsten i da privlačimo velike investitore - naveo je Vučić.

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da je na konačnu odluku Kineza o dolasku u Srbiju uticalo više faktora.

IZ SRBIJE DO RUSIJE

- Na prvom mestu su sigurno niski troškovi radne snage. Ali nije niko rekao ni da li će država, kao kod drugih stranih investitora, davati neke subvencije za zaposlene, što bi takođe mogao biti jedan vrlo važan razlog. Moguće je i da su troškovi električne energije uticali, jer su cene struje kod nas vrlo niske - naveo je Kovačević za Srpski telegraf.

Foto: Medija centar Beograd
Mlađen Kovačević

ČADEŽ: Srbija je uradila i najviše projekata od svih zemalja kada je u pitanju inicijativa 16+1

Takođe, on ne isključuje mogućnost i da Kinezi računaju da će, preko našeg sporazuma sa Rusijom, a u budućnosti i sa još nekim zemljama, poput Belorusije i Kazahstana, moći da povećavaju izvoz iz Srbije u te zemlje.

ČINJENICE O NOVOJ FABRICI
800 miliona evra vredna kineska investicija u Zrenjaninu
140 miliona evra biće uloženo samo u pogone
1.200 radnika biće zaposleno
420 ljudi biće zaposleno u pogonima
13 miliona guma godišnje proizvodiće se u fabrici
500.000 kvadratnih metara imaće fabrika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Mia

01.04.2019 17:12

Pobedica ona jos mnogo zemalja!

Petar986

01.04.2019 17:34

Srbija na celu sa Aleksandrom Vucicem je svakako pobednik, tek ce pobeda biti.

Arditi

01.04.2019 18:11

Dobra politika drzave dovela je do toga.

Petar986

01.04.2019 18:19

Srbija je pobednik. Kina je veliki prijatelj i Saradnik Srbiji.