Odgovorili srpski privrednici: Srbija će preživeti i Bafetov uragan

Autor:

Vesti

28.02.2019

06:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voren Bafet, treći najbogatiji čovek na svetu, uzdrmao je svetsku javnost upozorenjem da je "veliki udar", odnosno katastrofa neminovan, kao i da će uragani Katrina i Majkl delovati kao patuljci u odnosi na njega. Međutim, srpski privrednici "proroku iz Omahe" poručuju da ćemo preživeti i njegove crne slutnje.

RepublikaFoto: Tanjug
Voren Bafet

- Velika katastrofa, koja će prevazići uragane Katrina i Majkl, dogodiće se možda sutra, možda za više decenija - napisao je Bafet u godišnjem pismu deoničarima kompanije "Berkšir Hadavej" iz Omahe.

Kako je objasnio, takva katastrofa može doći iz tradicionalnih izvora, kao što su uragani i zemljotresi, ili može biti potpuno iznenađenje, kao što je sajber napad koji bi mogao da ima nezamislive posledice. Ipak, u svoj toj katastrofičnosti, Bafet vidi i poslovnu priliku.

Kad takva megakatastrofa udari, imaćemo velike gubitke, ali ćemo nastojati da već narednog dana proširimo posao

- Kad takva megakatastrofa udari, imaćemo svoj deo gubitaka i oni će biti jako veliki. Ipak, za razliku od mnogih drugih, mi ćemo nastojati da već narednog dana proširimo posao - napisao je on.

RepublikaFoto: Tanjug

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije

Politika uzrok krize

Teško je reći da li je Bafet mislio na eventualne velike geostrateške sukobe koji su mogući, na dalje usporavanje svetske trgovine ili je mislio na nešto sasvim trće. Svakako ne mislim da sledi nova svetska ekonomska kriza poput one iz 2008, pogotovo što je danas situacija bitno drugačija u čitavom svetu. Mislim da postoji pretnja da odgovarajuće političke odluke dovedu do ekonomske krize. Za razliku od svih ranijih kriza koje su proizlazile direktno iz ekonomije, ovog puta politika ima mnogo veći uticaj na ekonomiju i, ako se bilo kakva kriza desi, ona teško da će imati tako velike razmere kao ona iz 2008. i biće uzrokovana stupidnim političkim odlukama

Bafet je jedan od najuspešnijih svetskih investitora koga, zbog njegovih investicionih predviđanja, nazivaju prorokom iz Omahe. Ovakve njegove izjave zato retko koga ostavljaju ravnodušnim.

RepublikaFoto: Printscreen/TVPink

Radoslav Veselinović, vlasnik "Galeb grupe"

Snalazimo se u teškim uslovima

Srbija i region su već 30 godina u turbulentnom vremenu. Ono što nas je zadesilo u vreme sankcija i građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije, kao i tokom bombardovanja, bile su ekstravelike turbulencije i mi smo, na neki način, prilagođeni na teške uslove rada. I u takvim vremenima uspeli smo da preživimo, ali sa dosta oštećenom ekonomijom. Zapadne zemlje su na neki način uspavane, naviknute na jedan lagodniji život i sigurno da, kada dođu neke velike turbulencije, teško će oni to preživljavati.

Uroš Momirović, direktor "Mone" tvrdi da koliko od velikih katastrofa, u smislu vremenskih nepogoda, ne treba da strepimo, jer ih ne možemo predviditi niti na njih uticati, tako se za ekonomsku krizu moramo spremiti.

RepublikaFoto: Bambi foto promo

Bojan Radun, direktor "Imleka"

Nije on to rekao slučajno

Imajući u vidu da Bafet vrlo retko govori i daje izjave za medije bez cilja, treba dobro obratiti pažnju, na bazi ove njegove izjave, čije akcije će da padnu, a čije da porastu. Mislim da on to nije uradio slučajno

- Što se tiče ekonomske krize, treba da budemo spremni kako bi njene posledice bile manje. Ekonomija ima svoje cikluse i nema sumnje da nam uskoro dolazi period usporavanja, ali moramo biti spremi kako bi kroz krizni period prošli sa što manje lomova - kaže Uroš Momirović.

RepublikaFoto: Tanjug

Đorđe Momirović, vlasnik "Mone"

Težište sveta seli se na istok

Svi uslovi za novu krizu postoje. Treba samo pogledati šta radi Evropa i u kakvom je stanju. Protivrečnosti su neverovatne. Takođe, međunarodno pravo je samo u funkciji kada njima odgovara. Nije slučajno da desničarske snage u svim zemljama Evrope narastaju. Očigledno je da se polako sprema da se težište sveta prebaci na istok, sve deluje tako.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading