Agencije spremaju novi cenovnik: Letovanje skuplje 10 odsto!

Autor:

Vesti

23.01.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poskupljuje letovanje preko turističkih agencija! Aranžmani, kako nam je potvrđeno, poskupeće i do 10 odsto, a razlog je što su osiguravajuće kuće odlučile da turističkim agencijama čak pet puta uvećaju iznose godišnjih premija osiguranja, što će oni opet prebiti preko leđa turista.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto ilustracija

Tako će turističke agencije za garanciju od 300.000 evra, koju su do sada plaćale od 70.000 do 100.000 dinara, ubuduće morati da izdvoje oko 3.500 evra, objašnjava za Srpski telegraf direktor Jute Aleksandar Seničić. To će se, prema njegovim rečima, posebno odraziti na male agencije koje će morati da povise cene aranžmana od pet do 10 odsto.

PROŠLA SEZONA ZA NAUK

- U prethodne tri godine je propalo 11 turističkih agencija, pa su osiguravajuće kuće imale velike troškove. Morale su da isplate velike sume novca i zaključile da im se to ne isplati. Posebno prošle godine, kada su se dogodile velike štete, tu mislim na propuste agencije S. A. B, "Džez", "Flaj, flaj" - napominje Seničić.

 

 

IMAMO VIŠE AGENCIJA NEGO NEMAČKA

Milan Lainović, direktor turističke agencije "Belvi", kaže da je veliki broj agencija nezadovoljan ovim poskupljenjem, ali da će to stvoriti bolje poslovanje.

- Nigde u svetu ne postoji da vam neko garantuje 300.000 evra, a da vi njemu platite 500 evra. Ne možete sa 500 evra da budete organizator puta. To nije realno - navodi on uz napomenu da u Srbiji ima previše agencija.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Kao primer navodi da kod nas ima čak od 10 do 20 puta više turističkih agencija nego u Nemačkoj.

- Agencije se kod nas otvaraju bez ijednog dinara, a onda je vlasnicima puno da daju 4.000 evra kao garanciju za taj posao - zaključuje Lainović.

Posle burne prošle godine, predlog je da sve agencije koje imaju do 2.500 putnika godišnje plaćaju najnižu premiju od 3.500 evra, dok će 10.000 evra plaćati agencije sa približno 20.000 putnika.

Najnovije mere, prema navodima Gordane Prodić, predsednice Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS), najviše će pogoditi male agencije, koje će zbog previsokih troškova osiguranja morati da povise cene svojih aranžmana.

- U Srbiji je puno malih agencija koje ne mogu da plaćaju 3.500 evra jer imaju 300 ili 400 putnika godišnje. Zato bi osiguravajuće kuće trebalo da premiju osiguranja formiraju na osnovu prometa agencije, a ne po broju putnika. Ovako će te agencije morati da ublaže rashode i aranžmane poskupe i do 30 odsto - ističe Prodićeva za Srpski telegraf.

3,5 hiljada evra agencije će morati da plate za osiguranje

ROK 25. JANUAR

Ona pojašnjava da polise osiguranja svim turističkim agencijama ističu 25. januara, te da zbog toga nemaju dovoljno vremena da pribave bankarske garancije i ostalu dokumentaciju.
O ovom problemu raspravljalo se i na sastanku u Privrednoj komori Srbije kome su prisustvovali predstavnici više od 100 agencija članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), Asocijacije nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) i Agencije turističkih agencija Srbije (ATAS).

BURNA PROŠLA SEZONA

  • "S. A. B. travel" Više hiljada građana koji su uplatili letovanje ostalo bez putovanja jer je agencija sve polaske otkazala zbog finansijskih poteškoća
  • Flaj, flaj travel Oštetila stotinak putnika koji nisu uspeli da realizuju karte jer se svih sedam poslovnica agencije avgusta 2018. zatvorilo zbog duga od 185 miliona dinara
RepublikaFoto: youtube.com/mirkocovek
Ojadili putnike
  • Sun and sea Građani koji su rezervisali letovanje u ovoj subotičkoj agenciji ostali bez novca i odmora. Vlasnik je pobegao, agencija je zatvorena, a slučaj je preuzelo tužilaštvo
  • Džez travel Prevarila oko sto putnika koji su iz Čačka krenuli u Grčku na more, ali dalje od Kragujevca nisu otišli. Tu ih je vozač izbacio iz autobusa i morali su sami da se vrate kući

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading