Preplitanje funkcija u Državnom veću tužilaca

Autor:

Vesti

13.11.2018

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je Udruženje sudija i tužilac Srbije uputilo niz pitanja Državnom veću tužilaca koja su važna kako za struku, tako i za građane, stigao je odgovor Tužilaca.

Foto ilustracija

Udruženje sudija i tužilac Srbije uputilo je sledeća pitanja Državnom veću tužilaca (DVT): da li je od strane DVT doneta odluka kojom se Poverenik za samostalnost DVT Gorana Ilića ovlašćuje da zastupa stavove DVT, kao kolektivnog organa, u raspravama vezanima za ustavne promene, da li je DVT uopšte zauzelo stav u vezi poslednje verzije nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koja je objavljena 15.10.2018. godine, te da li Poverenik za samostalnost u tv emisijama(konkretno emisija Insajder debata) u kojim se najavljuje njegovo učešće kao Poverenika za samostalnost tužilaca, predstavlja eventualno zauzete stavove DVT u pogledu poslednje verzije nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa ili će zastupati svoje viđenje navedenih nacrta u svojstvu član DVT, zamenika predsednika DVT, predsednika UTS ili zamenika RJT?

 - Dana 13.11.2018.godone dobili smo odgovor da DVT nije razmatralo poslednju verziju nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koja je objavljena 15.10.2018. godine, da ne postoji posebna odluka kojom bi Poverenik bio ovlašćen da zastupa stavove DVT kao kolegijalnog organa a nismo dobili ni informaciju čije stavove Poverenik zastupa, u pogledu poslednje verzije nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa odnosno da li zastupa svoje viđenje navedenih nacrta u svojstvu član DVT, zamenika predsednika DVT, predsednika UTS ili zamenika RJT?

 
UST izražava zabrinutost zbog trenutne situacije u DVT u kojoj izborni članovi DVT ( 6 od 10 članova),odnosno oni koje je direktno birala struka ne iniciraju održavanje posebne sednice DVT na kojoj bi se zauzeo stav u vezi poslednje verzije nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koja je dobila zeleno svetlo Venecijanske komisije.

Napominjemo da se radi o veoma važnoj temi za struku ali i za građane i s da bi izborni članovi trebalo da razmotre predložene amandmane, odnosno da DVT zauzme svoj stav.

 
Takođe je zabrinjavajuće što preplitanje funkcija unutar DVT, strukovnih udruženja i tužilačke organizacije stvara zabunu u javnosti u pogledu toga u kom svojstvu lica sa većim brojem funkcija nastupaju u medijima - saopštilo je Udruženje sudija i tužilaca Srbije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading