Udruženje sudija i tužilaca traži odgovore od RJT i DVT!

Autor: Republika

Vesti

05.10.2018

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo je danas zahteve za pristup informaciji od javnog značaja Republičkom javnom tužilaštvu i Državnom veću tužilaca , u kome je od Republičkoj javnog tužioca zatražilo objašenje po kojim kriterijumima je odlučivano prilikom donošenja odluke o upućivanju zamenika javnih tužilaca u RJT tokom juna 2018. godine, odnosno koji su stručni i ljudski kvaliteti bili odlučujući za upućivanje?

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Stefanović

Ovakav zahtev Republičkom javnom tužiocu upućen je  jer je   među zamenicima  koji su upućenim u RJT i lice koje je bilo u nultom sazivu Državnog veća tužilaca u 2009. godini,  koje je učestvovalo   u tzv. reformi pravosuđa, koja je nanela neprocenjivu štetu pravosuđu i građanima Republike Srbije, pa Udruženje sudija i tužilaca u svom zahtevu traži i odgovor da li je Republički  javni  tužilac   imala  u vidu ovu činjenicu,  te da li smatra da je to upućivanje dobra poruka za sve one koji su bili razrešeni u takvoj reformi, kao i sve one koji su se borili protiv takve reforme, a pre svega Udruženju tužilaca Srbije, čiji su predstavnici danas i izborni članovi DVT?

Pored zahteva koji je Udruženje sudija i tužilca podnelo Republičkom javnom tužilaštvu , zahtev je podnet i Državnom veću tužilaca da dostavi zadatak sa ispita za proveru stručnosti i osposobljenosti kandidata koji se  prvi put biraju  na funkciju zamenika javnog tužioca, a koji su testirani 08.09.2018.godine u skladu sa Pravilnikom o programu i načinu polaganja ispita na kome se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put biraju  na funkciju zamenika javnog tužioca iz razloga sto je samo  27%  kandidata  koji  su  testirani  dana 08.09.2018. godine od strane DVT u okviru ispita,  dobilo maksimalnu ocenu na izradi optužnog akta, što Udruženja sudija i tužilaca Srbije smatra neprimereno malim brojem, imajući u vidu radno iskustvo i poznavanje propisa od strane tužilačkih pomoćnika. 

Iz ovih razloga Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo je zahtev za pristup informaciji od javnog značaja DVT u kojem je tražilo da im se dostavi predmetni zadatak, kako bi bila izvršena pravna analiza od strane nezavisnih stručnjaka, a kako bi se utvrdio stepen težine zadatka, odnosno razlozi za relativno mali broj maksimalnih ocena na ispitu.


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading