EKSPRESNO: Uhapšen i za dana osuđen zbog nelegalne gradnje

Autor:

Vesti

09.11.2018

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedeljko Stanić (77) iz Surčina uhapšen je u sredu, a već juče je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od šest meseci zatvora sa rokom provere dve godine zbog nelegalne gradnje objekta.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto ilustracija

On je osuđen na osnovu sporazuma sa Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, rekao je portparol tužilaštva Ivan Marković. Kako se navodi, proglašen je krivim jer je od 28. septembra do 7. oktobra u ulici Sterijina bb započeo gradnju objekta osnove 160 metara kvadratnih, spratnosti Po+P+2.

NEMA VIŠE TRGOVINE NELEGALNIM OBJEKTIMA! Izmene zakona o ozakonjenju stupile na snagu

Međutim, nakon što je doneto rešenje o zabrani gradnje, on je ipak nastavio da gradi tako što je betonirao polumontažnu AB ploču i ozidao nadzidak-venac iznad ploče drugog sprata oko 0,8 metara visine, zbog čega je počinio krivično delo.

U Srbiji postoji 2,2 miliona bespravno izgrađenih objekata

Inače, izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata kojima se brže i lakše donose rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata stupile su na snagu ove nedelje. Tim izmenama predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje, kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu građevinarstva Aleksandre Damnjanović, cilj donošenja Zakona o ozakonjenju je da se najveći broj objekata ozakoni, da se vrati u legalne tokove, ali postoji i broj objekata koji nikada neće moći da bude ozakonjen. Ona je pozvala građane da što pre dopune svoju dokumentaciju, da ozakone svoje objekte, jer po novom zakonu rok je pet godina.

- Nemojmo čekati petu godinu da rešimo svoj problem. Nema mogućnosti da se takvi objekti prometuju dok se ne ozakone. Ozakonite svoje objekte, biće lakše i državi i vama - rekla je Damnjanovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading