SRPSKI TURISTA NADRLJAO U GRČKOJ! Prošao kroz crveno, platio 700 EVRA - ALI TO NIJE SVE!

Autor: blic.rs

Vesti

27.07.2018

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako izgleda prekršiti saobraćajni propis i za to platiti drakonsku kaznu po novom pooštrenom grčkom zakonu, najbolje je na svojoj koži osetio R. S, turista iz Srbije

RepublikaFoto: pixabay.com

R. S. je u grčkom letovalištu Kalitea prošao kroz crveno svetlo na semaforu, a kazna za to je - novčana u iznosu od 700 evra, zatim oduzimanje tablica u trajanju od 20 dana, ali i saobraćajnih dokumenata na dva meseca. Vrlo neprijatna situacija ako ste na more otišli automobilom.

Njegovo iskustvo portal Grčkainfo podelio je preko svoje Fejsbuk stranice.

- Imao sam saobraćajni prekršaj u mestu Kalitea na semaforu, na skretanju u levo prema Kasandriji sam prošao kroz crveno. Policajac na motoru me je odmah zaustavio nakon skretanja. Nekako mi je objasnio da će dokumenta biti u policijskoj stanici Nea Triglia. Na zapisniku se vidi da je čekirao oduzimanje tablica na 20 dana i vozačke i saobraćajne na 60 dana (mada nije skinuo tablice) - objašnjava svoje iskustvo ovaj vozač.

Kako je ispričao, "susret" sa saobraćajcem se dogodio u subotu, te je kaznu u visini od 700 evra platio u pošti tek u ponedeljak, nakon čega je otišao u policijsku stanicu, ali su mu tamo rekli da mu dokumenta neće vratiti, jer je takav zakon.

"Savetovali su mi da napišem molbu i da dođem sutradan sto sam i uradio. Nažalost, nisu hteli da mi vrate dokumenta. Poslaće ambasadi (ne znam čijoj) a oni posle poštom meni posle 60 dana. U međuvremenu sam zvao i naš konzulat u Solunu. Oni ništa nisu mogli ni da pomognu ni da objasne" - navodi R. S. u pismu upućenom portalu Grčkainfo.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vožnja u papučama

Prolazak na crveno, jasno je, opasan je prekršaj, međutim Grci kažnjavaju i zbog ne tako ozbiljnih prestupa - zabranjeno je voziti u papučama!
Prema grčkim zakonskim propisima, za vožnju u papučama ili otvorenoj obući, predviđena je novčana kazna od 50 evra i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana, zato što takva obuća može da ometa vozača pri manevrisanju. A policija, osim glavnih saobraćajnica, kontroliše i prilaze plažama.

Oduzimanje tablica

U izveštaju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, objavljenog maja ove godine, navodi se da grčka policija može oduzeti saobraćajnu ili vozačku dozvolu i registarske tablice na period od 60 dana. Tome treba dodati i da je nekadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50 odsto ukoliko se plati u roku od 10 dana - ukinuta.
U istom obaveštenju navodi se i niz prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje registarstih tablica i ispava:
• korišćenje mobilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalica, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu
• nevezivanje sigurnosnog pojasa
• vožnja motorcikla bez kacige
• bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina
• parkiranje na mestima gde se onemogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida
• vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na auto-putu
• kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece.
Strogo se kažnjava korišćenje mobilnog telefona u vožnji
"Za neke prekršaje, kao što je kretanje teretnih vozila i autobusa duže vreme preticajnom trakom na auto-putu, oduzima se samo vozačka dozvola na 60 dana" dodaje se.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading