Zašto je putarina u Srbiji SKUPLJA za domaće vozače nego za strance?

Autor: blic.rs

Vesti

17.07.2018

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaći vozači automobila plaćaju putarinu na auto-putu u svojoj zemlji skuplje u odnosu strance koji prolaze kroz Srbiju. Najdrastičnija razlika je na deonici puta Beograd-Ćuprija gde bi vozač sa srpskim registarskim oznakama trebalo da plati skoro 40 dinara više.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Cela situacija ne deluje toliko strašno ako jednom u nekoliko meseci prolazite kroz naplatne stanice, ali onima koji zbog posovnih ili privatnih razloga često prelaze Srbiju uzduž i popreko... Nakupi se, pa nisu bez razloga ljuti.

Razlika i skoro 40 dinara

Vozači sa srpskim registarskim oznakama plaćaju putarinu u dinarima prema cenovniku "Puteva Srbije", a stranci u evrima. Međutim, kada se taj iznos izražen u evrima pretvori u dinare, prema trenutnom kursu (računali smo da je 118 dinara), ispada da stranci plaćaju manje nego domaći vozači. Evo nekolik primera:

Najveća razlika u ceni je na deonici puta Beograd-Ćuprija, odnosno na naplatnoj stanici Ćuprija, gde srpski vozači plaćaju 510 dinara, a stranci 4 evra što je kada se pretvori u dinare 472 dinara, te dobijamo razliku od 38 dinara.

RepublikaFoto: Republika.rs
Foto: Ilustracija

Razlika od 37 dianra je na relaciji Beograda-Jagodina, dok je putarina u smeru Beograd-Batočina 390 dinara ili 3 evra (354 dinara), odnosno razliku izmešu cene za strance i one za naše vozače je 36 dinara.

Ukoliko, pak, putujete iz Beograda i stanete na naplatnoj stanici Niš platićete 800 dinara ako imate srpsku registraciju, dok će stranac platiti 6,5 evra ili, što bi pretvoreno u dinare bilo 767 dinara prema trenutno važećem kursu.

Zašto je to tako?

Objašnje leži u određivanju cene putarina i kursu dinara. Evo šta piše u zvaničnom odgovoru "Puteva Srbije":

- Cena putarine se formira na osnovu tri parametra: cena po kilometru, dužina pređene relacije i kategorija vozila. Osnovne cene putarine su izražene u dinarima, na osnovu kojih se obračunava devizni cenovnik putarine. Usklađivanje deviznog cenovnika za naplatu putarine odnosno promena cena izraženih u evrima vrši se pri promeni zvaničnog srednjeg kursa Narodne banke Srbije evra prema dinaru u od +/- 3%, a u skladu sa važećim propisima. Kada srednji kurs NBS pređe +3% odnosno bude veći od 124,0036 RSD ili padne ispod -3% to jest iznosi manje od 116,7800 RSD, izvršiće se promena deviznog cenovnika - navodi se u odgovoru za "Blic".

Podsetimo, 2014. godine sitacija je bila obrnuta, te su stranci tada plaćali putarinu i do 60 dinara više nego domaći vozači.

Ako ste pomislili da doskočite "Putevima Srbije" tako što ćete plaćati u evrima, to neće moći.

- Samo stranci, ne i domaći vozači, mogu da plaćaju u evrima - kaže profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

On još dodaje da bi se proces plaćanja iskomplikovao kada ne bi bilo zaokruživanja cene.

- Kada bi recimo, umesto, 1,50 evra stranci plaćali putarinu 1.68, to bi iskoplikovalo stvar. Iz praktičnog razloga se vrši zaokruživanje jer nema menjačnica na naplatnim stanicama i kako bi se izbeglo zadržavanje od dva ili tri sata u kolonama - objašnjava profesor.

Negde stranci plaćaju više

Istina, postoje primeri gde, očito zbog zaokruživanja cifre, stranci plaćaju 14 ili 15 dinara više od domaćih vozača.

To je slučaj sa auto-putem Beograd-Šid, te bi na naplatnoj stanici Kuzmin stranci trebalo da izdvoje 2,5 evra (295 dinara), a Srbi 280 dinara, te plaćaju 15 dinara manje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading