NOVA AFERA U PARAĆINU: Direktor Simić ne plaća porez, a automobili mu vredni kao 18 NJEGOVIH PLATA!

Autor: srbijadanas.com

Vesti

27.04.2018

10:21

Direktor Nebojša Simić nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije ženino vlasništvo nad privatnom firmom, za samo dve godine kao direktor je uspeo da sa platom od 80.000 dinara kupi dva automobila u vrednosti od 1.440.000 dinara i da stekne ušteđevinu, a ne zna da li se plaća porez na izdavanje lokala koji je u njegovom vlasništvu.

srbijadanas.com
Nebojša Simić

Direktor Javnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju u Opštini Paraćin Nebojša Simić je došao na tu funkciju, iako je prethodno radio kao direktor Hipo Alpe Adria banke, kada je protiv njega policija u Jagodini podnela krivične prijave 2014. godine zbog malverzacije sa klijentima.

Ovo ga nije sprečilo da dva puta postane javni funkcioner u Paraćinu i da na toj funkciji, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, od 2014, kada je postao vd direktora JKP Paraćin, pa do 2016. kada je postao direktor JP za vodovod, kanalizaciju i gasifikaciju, kupi dva automobila marke Reno Megan i Ford Fokus, približne vrednosti od 1.440.000 dinara i stekne ušteđevinu!

Živeo dve godine sa 20.000 dinara mesečno

S obzirom na to da mu je mesečna plata bila 80.000 dinara, on je za dve godine koliko je obavljao funkciju direktora JKP Paraćin uspeo da zaradi, prema podacima koje je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, ukupno 1.920.000 dinara. Za te dve godine je, prema izveštaju koji je podneo Agenciji, uspeo da kupi dva automobila ukupne vrednosti 1.440.000 dinara (prema podacima auto oglasa na današnji dan) i da stekne ušteđevinu. Za troškove života u te dve godine mu je ostalo 480.000 dinara, što iznosi 20.000 dinara mesečno. Ono što čini ovu priču izuzetno zanimljivom je da je Simić za ovaj vremenski period svog života pored kupovine dva auta uspeo i da uštedi novac od preostalih 20.000 dinara mesečno, koji je nakon toga prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Na osnovu ovoga što je prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije ispada da novac nije ni trošio ove dve godine što je krajnje nerealno, saznaje portal Srbija Danas.

 

On je odgovorio na pitanje novinara kako je uspeo da kupi ova dva automobila i da uštedi novac:

- Ja sam 10 godina bio direktor banaka sa platom od 1.600 do 1.800 evra mesečno. Živim sa ocem i majkom koji su su penzioneri, koji se bave poljoprivredom. Jedan od automobila je odjavljen i sad više ne postoje tri automobila, postoje dva automobila, jer taj automobil je u otpadu na kilo - objasnio je Nebojša Simić i dodao da je za 10 godina uzeo 120 plata, to je oko 200.000 evra, koje je uštedeo.

Na pitanje zašto nije prijavio ušteđevinu Agenciji za borbu protiv korupcije, Simić je odgovorio:

- Živim zajedno sa roditeljima i šta da prijavim, koliko imam u kući para? Da imam 1.000 evra u kući, u džepu? Plus to nije moje, mi živimo kao porodica, živim u očevoj kući i to je sve zajedničko.

Ostaje nejasno iz njegovog odgovora zašto nije prijavio ušteđevinu 2014. godine kada je podnosio izveštaj. Pošto se Simić hvali da je dugi niz godina bio direktor banaka i da je zaradio veliku količinu novca, nije bilo odgovora na pitanje zašto je u tom periodu života novac držao u kući, a ne u banci jer ipak je on bio direktor banaka i ekonomista i zašto se odricao kamate na štednju u banci na koju ima pravo. 

Lokal na poklon, a za porez ne zna

Nebojša Simić takođe ima lokal u Paraćinu, od 200 kvadrata, koji je dobio na poklon od oca, prema sopstvenim rečima, a navodi da ga povremeno iznajmljuje, a povremeno je i prazan, iako je tamo jedna od prodavnica trgovinskog lanca Valoga.

- To je očev poklon i taj poslovni prostor se nekad koristi, a nekad ne koristi. Nekad je iznajmljen, a nekad nije iznajmljen - kaže Simić, međutim na pitanje da li plaća poreze za taj lokal, on odgovara:

- Ja stvarno ne znam. To je poslovni prostor mog oca.

google.maps/printscreen
Lokal dobio na poklon od oca

Pošto je on vlasnik pomenutog lokala bio je i dužan da prijavi prihode od izdavanja tog poslovnog prostora Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da plati porez na prihode od nepokretnosti. 

Na pitanje po kojoj ceni iznajmljuje lokal Simić je izjavio:

- Za 100 evra.

Oportunitet - drugi izraz za priznavanje krivice

Simić je inače, uspeo da izbegne dalji sudski postupak u slučaju sa Hipo Alpe Adria bankom, pozivajući se na oportunitet.

Članom 283 Zakonika o krivičnom postupku predviđeno je da se načelo oportuniteta, odnosno odlaganje krivičnog gonjenja, može koristiti za krivična dela koja se kažnjavaju novčano ili zatvorskim kaznama do pet godina.

Advokat Borivoje Borović objasnio nam je šta znači oportunitet koji je potpisao Simić i da li je on time priznao krivicu.

- To znači da se shvata da protiv osumnjičenog nije vođen krivični postupak, već da ta osoba mora da u neku humanitarnu organizaciju uplati neki iznos, eventualno da obešteti oštećenog i da se tako okonča taj postupak. To je veoma korisno sa jedne strane, i može da se sklopi samo za krivična dela za koje je zaprećena kazna zatvora od 3 do 5 godina.

Na pitanje da li to znači da osumnjičeni nije priznao krivicu Borović kaže:

- Ne, to znači da je priznao krivicu, ali se ne vodi nikakav postupak protiv njega i smatra se da nikada postupak nije ni vođen i u tome je prednost tog postupka.

Banka "Hipo Alpe-Adria" tada nije želela da se pridruži gonjenju Simića i još 17 saizvršilaca, ali je tražila naknadu štete od 239.129 evra. Simić je odbio da ovu štetu plati.

Na pitanje zašto se pozvao na oportunitet, Simić nije znao da objasni rekavši:

- Ja se u to ne razumem. Šta god bih vam rekao, slagao bih vas nešto… Imate sve te podatke.

Međutim, dodao je da nije želeo da mu se godinama sudi:

- Nisam hteo da se povlačim po sudu i da se tužim i da se sudim dve godine da dokazujem gluposti, ponudili su ljudi da platim 30.000 dinara i da potpišem nešto i to sam i uradio.

Komentari (0)

Loading