ZA 5 MESECI OVE GODINE UBIJENO JE 9 ŽENA! Poražavajući podaci u Srbiji - DANAS OBELEŽAVAMO DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA!

Autor:

Vesti

18.05.2024

06:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih 12 godina ubijeno i 15 devojčica!

ZA 5 MESECI OVE GODINE UBIJENO JE 9 ŽENA! Poražavajući podaci u Srbiji - DANAS OBELEŽAVAMO DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA!

Foto: Shutterstock

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja obeležava se danas, a ovogodišnja akcija  "Pamtimo ubijene žene" podseća da je u Srbiji od 2011. do 2023. godine 406 žena i devojčica ubijeno u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja.

U tom periodu, kako preciziraju iz Autonomnog ženskog centra, ubijena je 391 žena i 15 devojčica, i to na, kako navode, različite načine među kojima su i prebijanje na smrt i davljenje i raznošenje bombom.

Podaci pokazuju da je za 55 odsto žena okruženih nasiljem najopasnije mesto dom, kao i to da su ih partneri ubili u nešto više od polovine slučajeva.

Žene i devojčice su u najvećem broju slučajeva - 37 odsto ubijeno je oruđem i oružjem. Njih 89 je prebijeno na smrt, dok ih je 28 zadavljeno.

U 125 slučajeva ubijene su vatrenim oružjem, četiri bombom, 124 nožem ili skalpelom.

Nakon ubistva 117 učinilaca  je odmah izvršilo samoubistvo, a 44 su pokušala samoubistvo. 

Kako je u najmanje 106 slučajeva - skoro trećini - nasilje bilo prijavljivano institucijama, cilj je i da se ne zaborave propusti predstavnika institucija koji nisu zaštitili živote žena kada su prijavile nasilje.

Od početka 2024. godine, u Srbiji je ubijeno 9 žena, od kojih je u skoro polovini slučajeva - četiri, nasilje bilo ranije prijavljivano institucijama.

Poslednji slučaj pokušaja ubistva u Valjevu pokazao je zanemarivanje rizika u kome se žene žrtve nasilja nalaze. 

Iz Autonomnog ženskog centra smatraju da je potrebno da se izmene Zakon o sudijama i Zakon o javnom tužilaštvu unošenjem odredbe po kojoj će se postupanje, odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem.

Takođe, smatraju da je važno da se uspostavi Nacionalno telo za praćenje i analizu slučajeva femicida.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading