AKO NE MOŽETE SAMI DA PODIGNETE PENZIJU I ZA TO POSTOJI REŠENJE - Samo jedan papir je validan, a evo koliko važi!

Autor:

Vesti

14.05.2024

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korisnik penzije ili neke druge novčane naknade može da ovlasti punomoćnika da u njegovo ime prima penziju i/ili novčanu naknadu, kažu u PIO Fondu.

AKO NE MOŽETE SAMI DA PODIGNETE PENZIJU I ZA TO POSTOJI REŠENJE - Samo jedan papir je validan, a evo koliko važi!

Foto: shutterstock

Neretko se dešava da zbog bolesti penzioner ne može više samostalno da podiže svoju penziju ili da prilikom toga ima velikih problema, bez obzira da li je u pitanju trajno stanje ili pak privremeno. Iz tog razloga u PIO Fond stižu pitanja vezana za ovakve slučajeve, tj. za davanje ovlašćenja drugoj osobi radi podizanja penzionih prihoda. Radi se uglavnom o upitima šta treba uraditi i kakva je procedura da bi to ovlašćenje postalo validno.


Korisnik penzije ili neke druge novčane naknade može da ovlasti punomoćnika da u njegovo ime prima penziju i/ili novčanu naknadu, kažu u PIO Fondu. Da bi sve bilo regularno, punomoćje dato od strane korisnika mora biti overeno i isto važi do njegovog opoziva ili do dana smrti korisnika, ako se opoziv ne dogodi. Iz Fonda, dakle, preciziraju da ukoliko korisnik hoće da druga osoba u njegovo ime prima penziju i (ili) novčanu naknadu, neophodno je da Fondu PIO dostavi punomoćje overeno isključivo kod javnog beležnika, odnosno notara, kao i dokaz o prebivalištu punomoćnika.

Ovlašćenje za podizanje penzije je važan korak u olakšavanju finansijskih transakcija za penzionere koji nisu u mogućnosti da to obave samostalno. Ovaj proces omogućava punomoćniku da legalno i legitimno podiže penziju u ime korisnika, smanjujući stres i poteškoće koje bi korisnik inače imao prilikom obavljanja ove svakodnevne finansijske aktivnosti.


Proces overe punomoćja odvija se isključivo kod javnog beležnika ili notara, gde se punomoćje daje na uvid i potvrđuje kao validno i zakonito. Ovaj deo procedure je od suštinskog značaja kako bi se osigurala zakonitost i validnost ovlašćenja, čime se štite interesi kako samog korisnika penzije, tako i punomoćnika.

Kao dodatni zahtev, potrebno je dostaviti i dokaz o prebivalištu punomoćnika, što dodatno osigurava transparentnost i odgovornost u postupku ovlašćenja. Ovi zahtevi osmišljeni su kako bi se osiguralo da proces ovlašćenja za podizanje penzije bude u skladu sa zakonskim propisima i da se zaštite interesi svih uključenih strana.


Ovlašćenje za podizanje penzije predstavlja važan mehanizam podrške penzionerima u situacijama kada nisu u mogućnosti da samostalno obave ovu finansijsku transakciju. PIO Fond jasno definiše procedure i zahteve za ovlašćenje, čime se osigurava zakonitost i transparentnost u ovom procesu. Ova pravila imaju za cilj da zaštite interese penzionera i punomoćnika, osiguravajući da ovlašćenje za podizanje penzije bude validno i zakonito.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading