VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA OSMAKE: Ako se još predomišljate oko završnog ispita, rok da presečete ističe sutra u 15 časova

Autor:

Vesti

10.04.2024

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Završni ispit, odnosno polaganje male mature, zakazano je za 17, 18. i 19. jun.

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA OSMAKE: Ako se još predomišljate oko završnog ispita, rok da presečete ističe sutra u 15 časova

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Osmaci koji se pripremaju za malu maturu imaju još samo sutra da razmisle i eventualno promene izbor predmeta koji će polagati na ovom važnom ispitu. Do četvrtka, 11. aprila, učenici mogu da prijave promenu izbora direktno u svojoj školi, u periodu od 08 do 15 časova.

Ove školske godine učenici imaju mogućnost da promene izbor predmeta za treći test na maloj maturi, što je novina u odnosu na prethodne godine. Nakon ove nedelje, promena izbora predmeta više neće biti moguća, a konačne odluke učenika biće objavljene u petak, 12. aprila, od 8 časova na portalu "Moja srednja škola" i u samim osnovnim školama, prenosi Blic.

Većina učenika opredelila se još u decembru da polaže geografiju kao treći test na maloj maturi, dok su manji procenat izabrali biologiju, istoriju, hemiju ili fiziku. Ovo je zanimljivo imajući u vidu da su učenici ranije polagali gradivo iz pet predmeta na kombinovanom testu, dok sada imaju mogućnost da se izjašnjavaju za samo jedan predmet.

Foto: youtube.com/ApArchive/prinstscreen

Ilustracija

Ove godine je otvorena Viber zajednica "Moja srednja škola - info kanal" kako bi se roditelji i učenici dodatno informisali o završnom ispitu, prijemnim ispitima i upisu u srednje škole. Ideja je da se na ovaj način poboljša komunikacija i da svi zainteresovani budu još bolje obavešteni.


Završni ispit, odnosno polaganje male mature, zakazano je za 17, 18. i 19. jun. Prvog dana đaci će polagati srpski, odnosno maternji jezik, drugog dana matematiku, a trećeg dana treći ispit.

Pored toga, važni datumi uključuju period od 29. aprila do 6. maja koji je rezervisan za prolećni raspust, kao i kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija 31. maja. Nakon toga, sledi kraj godine za osmake uz polaganje male mature, dok je kraj za ostale osnovce i srednjoškolce zakazan za 21. jun. Svečana podela knjižica planirana je za 28. jun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading