Vučić najavio leteće taksije za EXPO 2027 - Kako će izgledati ova futuristička atrakcija?

Autor:

Vesti

10.04.2024

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Revolucija u transportu: Leteći taksiji stižu na Balkan

Vučić najavio leteće taksije za EXPO 2027 - Kako će izgledati ova futuristička atrakcija?

Foto: BEBETO MATTHEWS / TANJUG/A


Srbija se našla na listi zemalja koja će među prvima imati leteći taksi, revolucionarni vid transporta koji će biti predstavljen na izložbi EXPO 2027. Ideja letećih taksija zvuči kao scenario iz naučne fantastike, ali prema mišljenju stručnjaka, ova tehnologija ne samo da je izvodljiva, već donosi i brojne benefite. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdio je zainteresovanost države za ovu tehnologiju tokom zvanične posete Francuskoj, pominjući kompanije koje se bave eVTOL vozilima kao potencijalne partnere za saradnju.

Foto: BEBETO MATTHEWS / TANJUG/A

Leteći taksi

 

Šta su leteći taksiji?


Iako pojam "leteći taksi" može zvučati kao nešto što bismo očekivali da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, leteći taksiji predstavljaju eVTOL vozila (electric Vertical Take-off and Landing). Ova vozila su zapravo manje letilice na električni pogon koje su sposobne za vertikalno uzletanje i sletanje, slično kao helikopteri. Ideja je da se ovakva vozila koriste za unapređenje transporta u urbanim sredinama, te se trenutno širom sveta oko 150-200 kompanija bavi razvojem prototipa ovih vozila, piše Blic.



Srbija kao domaćin letećih taksija

Stručnjak za avio-industriju, Petar Vojinović, ističe da je Srbija verovatno zainteresovana da privuče kompanije koje već razvijaju eVTOL vozila. Kroz njihovo učešće na EXPO događaju, Srbija bi imala priliku da predstavi futurističku atrakciju koja se poklapa sa duhom ove manifestacije. Takođe, postoji mogućnost da Srbija ponudi liberalnije vazduhoplovno-regulatorno okruženje kako bi motivisala kompanije da razvijaju svoje koncepte, testiraju ih i pripremaju za proizvodnju.

Foto: BEBETO MATTHEWS / TANJUG/A

Leteći taksi

 


Tržište eVTOL vozila u svetu

Svetsko tržište eVTOL vozila je u fazi intenzivnog razvoja, pri čemu se svega nekoliko zemalja, uključujući Srbiju, aktivno angažuje na stvaranju pravnog okvira i implementaciji ovih vozila. Na primer, London planira implementaciju eVTOL vozila u gradski transport već 2026. godine, dok se u Njujorku očekuje puštanje u rad prvog električnog letećeg taksi servisa već 2025. godine. Kina je takođe prednjačila u ovoj oblasti, dajući odobrenje kompaniji EHang za eVTOL taxi vozila prošle godine.

Odobravanje ovih prototipova u bezbednosno-regulatornom smislu predstavlja sledeći ključni korak za njihovu implementaciju, gde proizvođači trebaju da dokažu regulatornim telima koliko su vozila bezbedna za komercijalnu upotrebu. Ovaj proces će biti od ključnog značaja za dalji razvoj eVTOL tehnologije, a Srbija se, kao jedan od domaćina ovih revolucionarnih vozila, nalazi u samom centru ove tehnološke transformacije.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (42)

Loading
Ana

10.04.2024 21:59

To će stvarno biti nešto sto još niko do sada nije plasirao.

Iva

10.04.2024 22:00

Biće to veliko uživanje.

Marija

10.04.2024 22:01

Expo 2027 ce doneti ogromne uspehe nasoj zemlji

zivkag2306

10.04.2024 22:02

Smejali mu se i za Beograd na vodi, za brzi viz, za utoputeve... Čovek je vizionar i odlično zna šta priča!