SUTRA LEŽE NOVAC NA RAČUNE OVIH GRAĐANA! Isplata za DVE grupe

Autor:

Vesti

04.04.2024

08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

PIO fond je objavio detaljan kalendar isplata penzija za mart 2024. godine.

SUTRA LEŽE NOVAC NA RAČUNE OVIH GRAĐANA! Isplata za DVE grupe

Foto: Shutterstock

Isplata penzija za mart 2024. godine se nastavlja sutra.

Prva tura penzionera, "samostalci", već je primila svoje penzije u utorak, 2. aprila. Sutra će svoje penzije dobiti penzioneri iz dve kategorije - vojni i poljoprivredni penzioneri.

PIO fond je objavio detaljan kalendar isplata penzija za mart 2024. godine:

Zaposleni mart  - 10. april* 11. april**
Samostalne delatnosti mart  - 2. april* 2. april**
Poljoprivredni mart - 5. april* 5. april**
Vojni mart - 5. april* 5. april**
Republike bivše SFRJ mart - 10. april

* preko tekućih računa

** na kućne adrese i na šalterima pošta

Rastu plate, ali i penzije

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je nedavno da je cilj da do kraja ove godine prosečne plate u Srbiji dostignu 920 do 930 evra, a do kraja sledeće 1.000 evra. Takođe, plan je da do 2027. godine prosečne plate budu 1.400 evra, dok bi prosečne penzije i minimalna zarada trebalo da budu po 650 evra.

Gostujući na RTS-u, Siniša Mali je podsetio da su od januara plate u javnom sektoru uvećane za 10 odsto, penzije za 14,8 odsto, dok je minimalna zarada porasla za 17,8 odsto.

Time smo došli do proseka plata od 818 evra u Srbiji danas, a podsetiću da je 2019. predsednik Aleksandar Vučić najavljivao prosek plata od više od 500 evra zbog čega je kritikovan - rekao je Mali.

Siniša Mali je naglasio da je prosečna penzija danas 390 evra, u poređenju sa 203 evra pre 11 godina. U istom periodu, minimalna zarada je bila samo 15.700 dinara, dok danas premašuje 47.000 dinara. On je dodao da su penzije u poslednje dve godine ukupno povećane za 56 odsto, da se inflacija smiruje, te da će u maju iznositi oko tri odsto, uz moguće oscilacije do 1,5 odsto. Mali je istakao da su, uprkos inflaciji, plate i penzije povećane i u realnom iznosu, što je rezultiralo povećanjem životnog standarda.

Ovo su važni pokazatelji, uz rekordne devizne rezerve, stabilan kurs i nikad više zlata u trezoru. Ozbiljno se bavimo ekonomskom politikom, što svaki indikator pokazuje - rekao je Siniša Mali.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading