EVO KOLIKA ĆE VAM BITI PRIVATNA PENZIJA AKO MESEČNO UPLAĆUJETE PO 50 EVRA! Posle 25 godina očekujte OVAJ IZNOS

Autor:

Vesti

31.03.2024

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dobrovoljnim penzijskim fondovima, moguće je uplaćivati različite iznose, a članovi imaju punu slobodu da odaberu visinu i dinamiku uplata.

EVO KOLIKA ĆE VAM BITI PRIVATNA PENZIJA AKO MESEČNO UPLAĆUJETE PO 50 EVRA! Posle 25 godina očekujte OVAJ IZNOS

Foto: Shutterstock

Danas sve više ljudi razmišlja o svojoj budućnosti i planira privatnu penziju kroz dobrovoljne penzijske fondove. Ovi fondovi nude mogućnost ostvarivanja dodatnih primanja nakon završetka radnog veka, a ulaganje u njih donosi i određene poreske olakšice.

Beneficije dobrovoljnih penzijskih fondova

U dobrovoljnim penzijskim fondovima, moguće je uplaćivati različite iznose, a članovi imaju punu slobodu da odaberu visinu i dinamiku uplata. U slučaju prekida sa uplatama, nema gubitka prava niti sankcija. Takođe, postoji mogućnost da članovi fonda sami odrede visinu iznosa penzijskog doprinosa, uz napomenu da minimalni penzijski doprinos iznosi 1.000 dinara, dok maksimalni iznos nije ograničen.

Poreske olakšice i investicione odluke

Država je omogućila poreske olakšice na uplate u dobrovoljne penzijske fondove, a članovi imaju mogućnost da sami odaberu fond u koji žele da investiraju svoja sredstva. Investicione odluke donose licencirani menadžeri, vodeći računa o ostvarivanju što većih prinosa uz smanjenje rizika ulaganja.

Primeri i projekcije

Učestalo pitanje koje se postavlja jeste koliko će iznositi privatna penzija nakon određenog perioda uplata. Na primer, ukoliko osoba uplaćuje 6.000 dinara mesečno u periodu od 25 godina, mogla bi očekivati mesečnu penziju od oko 27.000 dinara u narednih 15 godina. Takođe, moguće je uplaćivati i manje iznose, poput 50 evra mesečno, pri čemu bi se dobila privatna penzija od oko 150 evra mesečno tokom 15 godina.

Bezbednost imovine i nasleđivanje

Imovina članova fonda je zaštićena i ne može biti deo stečajne mase, a dobrovoljna penzija je nasledna, što predstavlja dodatnu sigurnost za članove.


Dobrovoljni penzijski fondovi pružaju mogućnost svakom građaninu, bez obzira na radni status i godine, da planira svoju budućnost i obezbedi dodatne prihode nakon završetka radnog veka. Ulaganje u dobrovoljnu penziju je dugoročno važno i isplativo, a sa malim iznosima, na dug rok se mogu akumulirati značajna sredstva i prinose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading