VAŽNO ZA SVE GRAĐANE SRBIJE: Evo koliko će iznositi prosečna plata do kraja 2025. godine!

Autor:

Vesti

30.03.2024

09:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika promena!

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE SRBIJE: Evo koliko će iznositi prosečna plata do kraja 2025. godine!

Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će prosečne plate u Srbiji do kraja ove godine porasti do 930 evra, a da će se rast nastaviti i do 2025. godine, kada bi prosečna primanja trebalo da dostignu 1.000 evra.

Trenutno prosečna zarada u Srbiji iznosi oko 818 evra, te se očekuje značajan skok od približno 200 evra u narednom periodu.


Porast penzija i strane direktne investicije

Ministar Mali ističe da pored rasta plata, beleži se i konstantan rast penzija. Prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 390 evra, što je značajan porast u odnosu na iznos od 203 evra pre 11 godina. Takođe, ističe se da je u poslednje dve godine došlo do kumulativnog povećanja penzija od čak 56 odsto. Takođe, ministar ističe da je do 20. marta u Srbiju stiglo 1,2 milijarde evra stranih direktnih investicija, što ukazuje na nastavak rasta i razvoja ekonomije.

Rekordno niska nezaposlenost

Mali je takođe istakao da je stopa nezaposlenosti u Srbiji u poslednjem kvartalu prošle godine iznosila 9,1 odsto, što je istorijski najniži nivo. Pre 11 godina, stopa nezaposlenosti bila je čak 25,9 odsto, što jasno ukazuje na značajan napredak u smanjenju nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mesta.

Stabilan put rasta privrede

Ekonomista Aleksandra Tomić ističe da najava ministra finansija o povećanju plata zasnovana na dobrim finansijskim rezultatima i stabilnoj finansijskoj situaciji. Nakon treće revizije aranžmana sa MMF, potvrđen je stabilan put realnog rasta srpske privrede, prognoziran priliv stranih direktnih ulaganja od više od 4,4 milijarde evra, kao i značajna javna ulaganja u infrastrukturu i podršku sektoru malih i srednjih preduzeća.

Ekonomski zamajac i organizacija Ekspo 2027

Ministar Mali ističe da nijedna investicija u Srbiji nije zaustavljena te da nas očekuju javna ulaganja u sklopu projekta "Skok u budućnost - Srbija 2027" i organizacije Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. Ovo predstavlja veliku razvojnu šansu za Srbiju i simbol promena. U narednih 3,5 godina, planirana su značajna ulaganja u putnu infrastrukturu, brze pruge, prosvetu i zdravstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading