OGLASIO SE PIO FOND! Udarne informacije o isplati penzija u inostranstvu!

Autor:

Vesti

06.03.2024

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzije se isplaćuju u 28 država sveta, najviše korisnika u Nemačkoj.

OGLASIO SE PIO FOND! Udarne informacije o isplati penzija u inostranstvu!

Foto: Photo by Niels Steeman on Unsplash

Penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se u 28 zemalja sveta, ne računajući bivše jugoslovenske republike, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Prema podacima za 2023. godinu od ukupno 13.367 korisnika u inostranstvu, više od polovine živi u Nemačkoj - 7.288, slede Austrija sa 2.491, Mađarska sa 1.344, u Švedskoj živi 275 penzionera, u Švajcarskoj 238, Francuskoj 220, Češkoj 155, u SAD 149 korisnika.

U Brazil se šalje jedna penzija, u Meksiko dve, u Grčku tri, u Novi Zeland pet, u Tursku osam, naveli su iz Fonda PIO.

Tokom prošle godine po ovom osnovu je transferisano više od 2,3 milijarde dinara, a ova primanja se, zbog visokih administrativnih troškova i relativno niskih iznosa, isplaćuju tromesečno.

13. penzija

Od ove godine, najstariji stanovnici Švajcarske primaće 13. penziju, nakon što su građani na referendumu glasali za inicijativu koja predviđa povećanje penzija zbog rasta troškova života. Sličan predlog podneo je i ministar Milan Krkobabić u Srbiji pre nekoliko meseci, sa istim razlogom kao u Švajcarskoj.

Na drugom glasanju, širom zemlje je odbijena inicijativa koja je predlagala postepeno povećanje starosne granice za penzionisanje na 66 godina i više.

U nedelju, 58,2 posto birača u Švajcarskoj izrazilo je podršku za inicijativu "Bolji život u penziji", koja zagovara dodatne mesečne isplate penzionerima. Ova mera ima za cilj da pomogne penzionerima u borbi sa inflacijom i sve većim životnim troškovima, omogućavajući im da lakše sastave kraj s krajem.

Inicijativa za uvođenje instituta socijalne - garantovane penzije u iznosu ne manjem od 100 evra upućena je od strane Ministarstva za brigu o selu radnoj grupi za izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030. godine.

Iznos će se jednom godišnje usklađivati sa troškovima života, a ministar Milan Krkobabić rekao je da je ova inicijativa jedno od polazišta u borbi protiv siromaštva.

Osnovno je da znamo da ako neko nema penziju i ne može da je dobije, ima više od 65 godina i nema druge prihode, očigledno je u zoni siromaštva - rekao je on i dodao da u tom slučaju svi moramo da se zapitamo kako možemo pomoći.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading