EVO DA LI MOŽETE DA RADITE UKOLIKO ODETE U INVALIDSKU PENZIJU! PIO fond otkrio - novac ćete primati, ali može se desiti nešto drugo!

Autor:

Vesti

29.02.2024

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon ne sadrži odredbu kojom se reguliše isplata invalidske penzije u slučaju radnog angažovanja korisnika penzije.

EVO DA LI MOŽETE DA RADITE UKOLIKO ODETE U INVALIDSKU PENZIJU! PIO fond otkrio - novac ćete primati, ali može se desiti nešto drugo!

Foto: Shutterstock

Zanimljivo pitanje postavljeno je PIO fondu nedavno, a koje glasi: da li korisnik invalidske penzije može da bude radno angažovan.

Stoga je fond PIO dao detaljno objašnjenje - ne, neće vam penzija biti obustavljena, ali može doći do revizije iste.

- Članom 21. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju propisano je da invalidnost postoji kad kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti zbog promena u zdravstvenom stanju prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

Zakon ne sadrži odredbu kojom se reguliše isplata invalidske penzije u slučaju radnog angažovanja korisnika penzije, jer iz same definicije invalidnosti proizilazi da osiguranik kod koga postoji potpuni gubitak radne sposobnosti, nije u mogućnosti da obavlja bilo koji posao. To znači da ne postoji osnov za obustavu isplate invalidske penzije zbog rada korisnika penzije.

Međutim, Zakonom je predviđeno da Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje može, po službenoj dužnosti, pokrenuti postupak u cilju utvrđivanja promene u stanju invalidnosti - navode iz PIO fonda.

Po saznanju da je korisnik invalidske penzije stupio u osiguranje po osnovu rada, organ veštačenja Fonda upućuje poziv korisniku na pregled i po izvršenom veštačenju, zavisno od nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja, donosi se rešenje o daljem postojanju potpunog gubitka radne sposobnosti, u kom slučaju se i dalje vrši isplata invalidske penzije,  ili rešenje o prestanku prava na invalidsku penziju, a samim tim i isplate, ako više ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti.

Na ponovni pregled kod organa veštačenja se ne pozivaju samo korisnici invalidske penzije koji obavljaju privremene i povremene poslove i koji su radno angažovani po ugovoru o delu ili  drugim ugovorima po osnovu kojih ostvaruju ugovorenu naknadu. Takođe se ne pozivaju ni  korisnici invalidske penzije, upisani kao osnivači i vlasnici privrednog društva (d.o.o.) u Agenciji za privredne registre, pod uslovom da ne rade u privrednom društvu (da u Agenciji za privredne registre nisu upisani kao direktori ili zastupnici preduzeća, odnosno, da ne obavljaju bilo kakve poslove upravljanja u privrednom društvu).

Izuzetak su i korisnici invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu (vojni invalidski penzioneri), kao i policijski službenici koji mogu ponovo da se zaposle, odnosno obavljaju samostalnu delatnost, jer kod njih ne postoji potpuni gubitak radne sposobnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading