OVO MNOGE INTERESUJE! Evo da li radni staž može da se "otkupi" i da li doprinosi moraju da "propadnu"!

Autor:

Vesti

04.04.2024

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji potreba da se izađe u susret osiguranicima kojima nedostaje nekoliko godina penzijskog staža

OVO MNOGE INTERESUJE! Evo da li radni staž može da se "otkupi" i da li doprinosi moraju da "propadnu"!

Foto: Shutterstock

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, staž ne može da se otkupi jednokratnom uplatom, osim ako je postojala prijava na penzijsko osiguranje u proteklom periodu, a obveznik uplate doprinosa nije uplatio doprinose za PIO, na primer, ako poslodavac nije platio doprinose za dve godine. 

Dr Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Srbije, izjavio je da postoji mogućnost preispitivanja i eventualnog poboljšanja zakonske odredbe koja trenutno sprečava osiguranike sa nedostatkom godina radnog staža da ispune minimalni uslov za starosnu penziju od 15 godina staža. To bi značilo da bi osiguranici mogli da doplate nedostajuće godine staža čak i nakon što navrše godine potrebne za penzionisanje. Ovo pitanje postavljeno je u kontekstu dosadašnje prakse i mogućnosti da se propisi izmene u korist onih koji su pokušali da ostvare penziju.

Interesantno je da je u inicijalnom Zakonu o penzijskom osiguranju radnika iz 1922. godine bio propisan minimalni penzijski staž osiguranja od 10 godina kao uslov za ostvarivanje starosne penzije, ali je takođe bilo propisano da se osiguranicima vrate uplaćeni doprinosi ukoliko nisu ispunili uslov za penziju jer su doprinose uplaćivali kraće od 10 godina – kaže Altiparmakov za Politiku.

Iako se u današnje vreme smatra da povratak uplaćenih penzijskih doprinosa nije primeren, jer to nije praksa ni u drugim evropskim zemljama, postoji potreba da se izađe u susret osiguranicima kojima nedostaje nekoliko godina penzijskog staža. Predlog je da im se omogući da nastave da uplaćuju doprinose čak i nakon zakonske granice za penzionisanje, kako bi skupili neophodnih 15 godina i stekli pravo na starosnu penziju.

Što se tiče ograničenja Zakona o PIO koje sprečava računanje penzijskog staža preko 45 godina, čak i ako osiguranici uplaćuju dodatne doprinose, to se objašnjava elementom socijalne solidarnosti. Praktično, veoma malo osiguranika je u mogućnosti da radi i stekne staž duži od 45 godina, gotovo na nivou statističke greške.

– Nije isključeno da će u budućnosti, sa produženjem životnog veka i sa novijim i fleksibilnijim oblicima zapošljavanja, biti i više osiguranika koji će moći da akumuliraju više od 45 godina staža. Kao što je svojevremeno bio slučaj kada osiguranici nisu mogli da u potpunosti ostvaruju penzijska prava u segmentu preko 40 godina staža, pa je sada ta granica podignuta na 45 godina, moguće je da će u nekom narednom periodu biti svrsishodno preispitati ovu zakonsku odredbu. Za sada ne vidim previše razloga ili osnova za tako nešto – zaključuje dr Altiparmakov.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading