KOJI SU PRAVI STIHOVI JOVE ZMAJA? Svi smo učili ovu verziju, ali je ona promenjena! (FOTO)

Autor:

Vesti

03.04.2024

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najpopularnija dečija pesmica nije oduvek zvučala onako kako je recitujemo.

KOJI SU PRAVI STIHOVI JOVE ZMAJA? Svi smo učili ovu verziju, ali je ona promenjena! (FOTO)

Foto: RTS/printscreen

Stihovi najpoznatijeg pesnika za decu Jovana Jovanovića Zmaja u pesmi "Svet" nisu uvek bili onakvi kakve ih oduvek znamo i kako smo ih učili u školi

Naime, svima su nam poznati stihovi "Ala je lep ovaj svet, onde potok, ovde cvet..." Međutim, poslednja četiri stiha "Slavuj pesmom ljulja lug, ja ga slušam i moj drug" izmenjeni su u nekom periodu.

 

 

U ranije štampanim zbirkama "Đulići" stihovi glase: "Slavuj peva, ne znam gdi. Ovde srce, ovde ti".

Ovo je na društvenim mrežama izazvalo buru i polemiku, jer se zapravo mislilo da je promena poslednjih stihova novijeg datuma, međutim misterija je razrešena tek nakon što su pronađene starije zbirke.

-  Ovo desno je originalna verzija, koju imam u "Đulićima" od pre 2. svetskog rata. Ovo levo je verzija iz 70-ih, kad je izašla ona divna žuta pesmarica sa prelepim ilustracijama. E, sad, zašto je tad promenjena, to već ne znam - napisala je jedna korisnica Tvitera.

Ipak, čini se da pravu verziju pesme zapravo malo ko zna, budući da je "Riznica pesama za decu" prepoznatljivih žutih korica skoro neizostavni deo kućne biblioteke, a u njoj se upravo nalaze izmenjeni stihovi.

- Ja znam isključivo za levu (iz 70.-tih). Ovu predratnu nisam imao prilike ni da vidim, ni da čujem - još je jedan od komentara.

A koje vi stihove omiljene dečije pesmice znate?

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading