RODITELJI, PRATITE ŠTA VAŠE DETE GLEDA NA INTERNETU! Prvo s*ksualno iskustvo mladi u Srbiji imaju sa 14 godina! DEČACI PROMISKUITETNIJI OD DEVOJČICA

Autor:

Vesti

02.04.2024

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

šok podaci!

RODITELJI, PRATITE ŠTA VAŠE DETE GLEDA NA INTERNETU! Prvo s*ksualno iskustvo mladi u Srbiji imaju sa 14 godina! DEČACI PROMISKUITETNIJI OD DEVOJČICA

Foto: pixabay.com

Prema istraživanju Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", većina mladih u Srbiji prvi seksualni odnos ima u 14. odnosno 15. godini. Ovi podaci izazivaju zabrinutost, posebno zbog činjenice da mnogi od njih ne koriste kontraceptivna sredstva, što može imati ozbiljne posledice po njihovo zdravlje.

Mentalna zrelost mladih za stupanje u seksualne odnose

Postavlja se pitanje da li su mladi u tom uzrastu zaista mentalno zreli za stupanje u seksualne odnose. Lekari ističu da, iako fizički sazrevaju sve ranije, trebalo bi sačekati da i mentalno dostignu određeni nivo zrelosti. Dr Olivera Aleksić naglašava da je važno da se usaglase mozak i telo, te da nagoni ne bi trebalo da upravljaju njihovim postupcima.

Uticaj društvenih mreža i okruženja na mlade

Mladi danas sazrevaju mnogo ranije nego pre, ulazeći u pubertet već od 12. godine. Dr Katarina Boričić ističe da mladi provode slobodno vreme na društvenim mrežama, gde se informišu i nailaze kako na proverene, tako i na neproverene informacije. Ovo može imati značajan uticaj na njihovo donošenje odluka o seksualnim odnosima.

Starosna granica za stupanje u seksualne odnose

Istraživanje Instituta Batut pokazuje da se starosna granica za stupanje u seksualne odnose promenila u odnosu na prethodne godine. Podaci pokazuju da je oko 17% učenika prvog razreda srednje škole već imalo seksualne odnose, pri čemu je primećen pad učestalosti kod devojčica u poređenju sa prethodnim istraživanjem.

Nedostatak zaštitnih mera među mladima

Posebno zabrinjava činjenica da veliki broj mladih, prilikom stupanja u seksualne odnose, ne koristi nikakvu vrstu zaštite. Edukacija i prevencija trebalo bi da budu primarni fokus, kako bi se smanjio rizik od neželjenih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti.

Razlike između dečaka i devojčica

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da dečaci obično ranije stupaju u seksualne odnose i da se smatraju promiskuitetnijim u poređenju sa devojčicama. Interesantno je da, iako su promiskuitetniji, dečaci češće koriste kontracepciju u odnosu na devojčice.

Utjecaj društvenih mreža na mladež u Srbiji

Mladi u Srbiji nisu mnogo drugačiji od svojih vršnjaka širom sveta, a utiče ih i sadržaj do kojeg dolaze putem društvenih mreža, koji često nije prilagođen njihovom uzrastu. Ovo može negativno uticati na njihovo shvatanje seksualnosti i donošenje odluka o seksualnim odnosima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading