IMATE TINEJDŽERA KOD KUĆE? Vodite računa - Mladi sve češće posežu za čašicom! ŠOK STATISTIKA

Autor:

Vesti

30.03.2024

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Biljana Kilibarda iz "Batuta" kaže da se starosna granica sve više pomera i da su analize zabrinjavajuće.

IMATE TINEJDŽERA KOD KUĆE? Vodite računa - Mladi sve češće posežu za čašicom! ŠOK STATISTIKA

Foto: shutterstock

Svaki drugi tinejdžer u Srbiji pije alkohol, 20 odsto se povremeno opija, a sedam odsto redovno konzumira alkoholna pića! Ovo su rezultati istraživanja Instituta "Batut", u kome su učestvovali učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole.

Doktorka Biljana Kilibarda iz "Batuta" kaže da se starosna granica sve više pomera i da su analize zabrinjavajuće.

- Posebno brine podatak da je porastao procenat devojčica uzrasta od petog razreda koje piju alkohol. Taj trend je zabeležen posle pandemije koronavirusa, tokom koje su deca živela u promenjenim uslovima. Od tada se beleži da su se devojčice tinejdžerskog uzrasta u većoj meri svrstale u grupu problematičnih korisnika alkohola, što znači da ga koriste često ili redovno - kaže Kilibarda.

Roditelji im daju pivo

Poražavajuća statistika da svaki drugi trinaestogodišnjak pije nameće pitanje i kako maloletnici nađu put do alkohola. Deca koja su počela da izlaze to rade po kafićima, ali često alkohol konzumiraju kod kuće u prisustvu roditelja i na porodičnim okupljanjima.

- Prva tema koju smo istraživali je društvena prihvatljivost i tolerancija društva prema upotrebi alkohola i to je primer kada viđamo kako roditelji daju svojoj deci da piju pivo. Naglašavam da se kod adolescenata do 18 godina svako pijenje smatra rizičnim, odnosno zloupotrebom alkohola, jer može da utiče na njihov razvoj i vodi do zavisnosti od alkohola - ističe Kilibarda.

 

Trovanje špiritusom u klubu "Siner"

Sredinom februara ove godine čak 33 dece primljeno je na VMA zbog trovanja alkoholom tokom žurke u beogradskom klubu "Siner", zbog čega je Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja.
Kako je tada potvrdio doktor Ivan Leković iz Hitne pomoći VMA, deca su u bolnicu došla u teškom alkoholisanom stanju i kod mnogih je izmereno čak 2,8 promila alkohola.
- To je ozbiljno pijanstvo. Zabrinjava činjenica što je među njima bilo i dece mlađe od 15 godina u teškom opštem stanju zbog prekomernog unosa alkohola - rekao je Leković.

Prema njenim rečima, Srbija već sedam godina ima Nacionalni program prevencije štetne upotrebe alkohola. U njemu je naglašeno da za smanjenje alkoholizma kod mladih nije dovoljno naučiti ih da je pijenje štetno, već da treba uključiti celo društvo da se na vreme prepoznaju znaci alkoholizma i deluje preventivno.

- Na to ukazuju podaci drugog istraživanja, gde smo videli da uprkos tome što se priča da je pijenje štetno, mladi nisu svesni rizika, što je u skladu sa njihovim uzrastom. Tek 20 procenata učenika prvog razreda srednje škole smatra da je pijenje četiri ili pet pića zaredom tokom jednog izlaska štetno. Takvo ispijanje pića je posebno opasno jer vodi u opijanje - kaže Kilibarda i dodaje da posledice alkoholizma mogu da budu pogubne. 

Nulta tolerancija

Doktorka Diana Raketić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti napominje da ne postoji bezbedna količina alkohola kada je mozak mladih u pitanju.

- Neophodno je da postoji nulta tolerancija na konzumaciju alkohola kod dece mlađe od 18 godina. U našoj praksi se susrećemo sa četrnaestogodišnjim pacijentima, što znači da oni već niz godina piju alkohol. Velike količine alkohola u krvi mogu biti pogubne za mlad organizam. Nema organa u kojem alkohol nije prisutan kada se konzumira, od mozga do organa za varenje i kardiovaskularnog sistema. Istraživanja su pokazala da alkohol stvara oštećenja na strukturama mozga, kao što je hipokampus - glavna komponenta mozga koja je važna i za učenje, ponašanje i emocije - kaže Raketićeva i napominje da moždane strukture nikada više neće biti iste.

Ona kaže da su posledice alkoholisanog stanja višestruke, odražavaju se i na normalno funkcionisanje jer alkohol smanjuje moć samokontrole i umrtvljuje reflekse, što dovodi do saobraćajnih nesreća, kriminala i nasilnog ponašanja.

- Četiri puta su veći pokušaji suicida pod dejstvom alkohola. Jedna trećina saobraćajnih nesreća u kojima su stradali ili povređeni mladi izazvana je usled alkoholisanog stanja vozača. Mladi koji imaju problem sa alkoholom, zbog drskog, nestrpljivog ponašanja i reagovanja često ulaze u problematične situacije. Još je veći problem što alkohol često mešaju sa lekovima ili nekim drogama - napominje Raketićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading