POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA! Ne zaboravite da pomerite kazaljke na satu!

Autor:

Vesti

30.03.2024

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prelazak na letnje računanje vremena znači da će se spavati kraće, ali će naredni dan biti duži. Ove godine, letnje računanje vremena trajaće od 31. marta do 27. oktobra.

POČINJE LETNJE RAČUNANJE VREMENA! Ne zaboravite da pomerite kazaljke na satu!

Foto: Shuterstock,

Letnje računanje vremena ove godine počeče noćas, u 02:00 sata posle ponoći, kada časovnike treba pomeriti sat unapred, na 3:00 sata.

Tako će se vreme u 2:00 sata posle ponoći računati kao 3:00 sata, saopštilo je ranije Ministarstvo privrede.

Prelazak na letnje računanje vremena znači da će se spavati kraće, ali će naredni dan biti duži.

Ove godine, letnje računanje vremena trajaće od 31. marta do 27. oktobra.

Letnje računanje vremena u Srbiji počinje poslednje nedelje u martu a završava se poslednje nedelje u oktobru.

Računanje letnjeg vremena je postojalo u vreme Prvog svetskog rata. Jedna kratka vest iz aprila 1921. kaže da se od te mere odustaje jer "to nije pokazalo nikakve koristi". Pitanje su u martu 1922. razmotrili predstavnici nekih ministarstava i privrednih tela i odlučili da se letnje vreme više ne uvodi. Letnje vreme je ponovo korišćeno tokom Drugog svetskog rata.

Srbija je počela da koristi letnje računanje vremena 27. marta 1983. Do 1995. godine satovi su se vraćali u poslednjoj sedmici septembra i to na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a kasnije je donet zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom. Od 1996. period računanja letnjeg vremena je produžen do oktobra.

Evropski parlament podržao kraj letnjeg i zimskog računanja vremena 2019. i trebalo je od 2021. da to bude ukinuto, ali to se još nije desilo.

 

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading