PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA U SRBIJI! Roditelji SVAKO TREĆE DETE voze u auto-sedištu, a deca najčešće stradaju u nesrećama!

Autor:

Vesti

25.03.2024

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo 60% roditelja u Srbiji pravilno prevozi decu

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA U SRBIJI! Roditelji SVAKO TREĆE DETE voze u auto-sedištu, a deca najčešće stradaju u nesrećama!

Foto: shutterstock

Na Sajmu automobila u Beogradu, Agencija za bezbednost saobraćaja je sprovela akciju koja je uključivala podelu dečijih auto-sedišta i obuku o njihovom pravilnom postavljanju. Istovremeno, upozorili su da samo 60% roditelja u Srbiji pravilno prevozi decu, naglašavajući važnost bezbednog transporta mališana.

Akciji koja je imala za cilj istaknuti važnost sigurnog učešća dece u saobraćaju prisustvovali su v.d. direktora Agencije Branko Stamatović, dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović, šef Katedre za bezbednost saobraćaja i motorna vozila na Saobraćajnom fakultetu Krsto Lipovac, kao i profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić.

Branko Stamatović je istakao alarmantan podatak da samo 60% roditelja u Srbiji pravilno prevozi decu, naglašavajući da je cilj promotivnih aktivnosti da se ova statistika poboljša.

- Cilj akcije je promocija bezbednog prevoza dece u automobilima. Koristim priliku da podsetim ljude da je zakonska obaveza da se dete visine do 135 centimetara vozi u odgovarajućem auto-sedištu - naglasio je Stamatović.

Stamatović je podsetio da je do sada u Srbiji podeljeno više od 16.000 dečijih auto-sedišta, naglašavajući da je cilj Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja postizanje nultog broja stradalih dece u saobraćajnim nesrećama. Takođe je najavio da će Agencija i ubuduće nastaviti sa promotivnim aktivnostima i podizanjem svesti o ovoj važnoj temi.

Deca najčešće stradaju u nesrećama

Deca i dalje najčešće stradaju kao putnici i stoga su jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju, upozorio je šef Katedre za bezbednost saobraćaja i motorna vozila Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac.

Očekujemo da će i Agencija i sve druge institucije u narednom periodu još veću pažnju posvetiti pravilnom postavljanju auto-sedišta i bezbednosti dece u saobraćaju uopšte - rekao je Lipovac.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u penziji Milan Vujanić rekao je za Tanjug da su u širenju edukacije upravo najvažnija sredstva informaisanja.

- Mi nismo u mogućnosti da odrasle koji već imaju decu vratimo u školske klupe da im objašnjavamo nešto, ali način na koji možemo im skrenemo pažnju je da putem medija govorimo kako i zašto se koriste dečija sedišta u automobilima. Zato je bitno da mediji isprate svaki događaj ovog tipa - zaključio je Vujanić.

BONSU VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading