RODITELJI KLJUKAJU DECU LEKOVIMA DA BOLJE SPAVAJU! Jeziv trend u Srbiji - alkohol mažu na zube, a uveče im daju antipiretike!

Autor:

Vesti

15.03.2024

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pedijatri upozoravaju da ovo može biti opasno!

RODITELJI KLJUKAJU DECU LEKOVIMA DA BOLJE SPAVAJU! Jeziv trend u Srbiji - alkohol mažu na zube, a uveče im daju antipiretike!

Foto: shutterstock

Roditelji su posebno zabrinuti kada njihovo dete plače, i iako je to normalna reakcija, stručnjaci podsećaju da ne treba odmah svaki plač shvatiti kao ozbiljan problem. Kod beba je apsolutno normalno plakanje. Međutim, primetno je da roditelji sve češće pribegavaju lekovima na svoju ruku, dajući deci razne lekove kao prvu pomoć, bez odobrenja doktora. Često ne shvataju koliko je to ozbiljno, dok doktori apeluju da se to nikako ne radi.

Većina žena može se suočiti s postporođajnom depresijom i teško se prilagođava novim okolnostima. Zbog toga često posežu za raznim metodama kako bi smirile svoje dete tokom noći i osigurale sebi miran san, a ne shvataju koliko to zapravo može biti opasno.

Nedavno smo imali slučaj u javnosti kada je otkriveno da je majka maloletnoj devojčici davala sedative dok je devojčica bila na bolničkom lečenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i dete "dr Vukan Čupić". Majka je sve to radila bez znanja i saglasnosti lekara.

Međutim, ovakvi ekstremni slučajevi, gde se roditelji odlučuju na takve korake, pokazuju mnogo dublji problem. Lekari upozoravaju da sve češće čuju za situacije u kojima majke daju lekove svojim bebama kako bi "bolje spavale". Na primer, daju im antipiretike, lekove koji se obično koriste za snižavanje temperature, kako bi bebe "ne bi osećale bol od izbijanja zuba ili stomačnih tegoba".

Iako u narodu postoji verovanje da mala količina alkohola koju majka unese u svoj organizam beba može uneti sisanjem i da to može umiriti bebu, stručnjaci ističu da je ovo vrlo štetno i da se ne preporučuje korišćenje ovakvih metoda.

Roditelji često kao opravdanje navode da su iscrpljeni i da ne mogu normalno da funkcionišu. Smatraju da će davanjem manjih doza lekova detetu imati priliku da se bolje odmore i budu produktivniji sutradan.

Nakon porođaja, telo se suočava s brojnim promenama, a mentalno zdravlje može biti ozbiljno pogođeno. Zato je važno da majke budu otvorene u vezi s tim i da prepoznaju kada im je potrebna pomoć, te da je potraže.

Pedijatri apeluju: To je vrlo opasno!

Dr Dejan Jonev, pedijatar, naglašava za Telegraf da su ove prakse izuzetno opasne i da ih treba izbegavati. Takođe, ističe da lekove za bolove treba uzimati samo nakon što ih prepiše lekar, nakon pregleda.

- Paracetamol je lek protiv bolova, on se obično preporučuje kod upale uha ili kada dete ima povišenu telesnu temperaturu. Takođe, koristi se uz antibiotik prva dva dana, dok počne sa dejstvom. Ovakvi slučajevi su opasni - ističe dr Dejan Jonev.

Podrška majkama važna

Uzrok postporođajne depresije, polazi od podrške koju žena u datom trenutku nema, osećaj da je sama dovodi do aksioznosti, a psihološkinja Dragana Ćupurdija otkriva za Telegraf, da bi se ona mogla suzbiti razgovorom sa dragim osobama.

"Priprema pred porođaj je jako bitna, na taj način se žene mogu osloboditi anksioznosti i pripremiti na situaciju koja dolazi. Postporođajna depresija nije toliko česta, ali ukoliko se desi može se odraziti na nekoliko načina. Najbolje bi bilo da se prvih četrdeset dana ne kreće mnogo, kao što stariji ljudi savetuju, jer na taj način žena ima mogućnost da se privikne, ublaži nervozu i ostale simptome", navodi psiholog Dragana Ćupurdija.

Što se tiče slučajeva gde majke svojim bebama daju lekove protiv bolova, kako bi se one odmorile, psihološkinja ističe da su u takvim situacija uzroci toga različiti, i da se ne može generalizovati, ali da postoji greška ili u odrastanju detetovih roditelja, ili da su narcisoidne osobe ili da ne žele da se priviknu na okolnosti i da se odreknu nekog ranijeg životnog rituala.

Roditelji bi trebalo da se što bolje informišu i da "na svoju ruku" ništa ne preduzimaju, ukoliko postoji bilo kakav problem najbolje je potražiti pomoć stručnog kadra.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading