ŠTA DA RADITE AKO NE MOŽETE DA ODETE NA GROBLJE ZA ZADUŠNICE: Ne dozvolite da se ogrešite o pokojnike - JEDNA STVAR JE OBAVEZNA!

Autor:

Vesti

09.03.2024

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

ŠTA DA RADITE AKO NE MOŽETE DA ODETE NA GROBLJE ZA ZADUŠNICE: Ne dozvolite da se ogrešite o pokojnike - JEDNA STVAR JE OBAVEZNA!

Foto: RINA

Danas Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Velike (zimske) zadušnice, dan posvećen upokojenima. Ovaj dan za vernike predstavlja priliku da odu na službu u crkvu, obiđu grobove svojih najmilijih, urede ih, okite cvećem i preliju vinom, te upale sveće.

Pomeni u crkvi i na grobljima

Ukoliko nije moguće otići na grob pokojnika, vernicima se služi pomen u crkvi. Na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju. Ovaj običaj pruža vernicima priliku da se pomole za svoje preminule i da iskažu poštovanje prema njihovoj uspomeni.

Republika

Foto: youtube.com/Kosovo Online

 

 


Reči Svetog Jovana Zlatoustog

U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog, koji ističe važnost molitvi za preminule. Prema njegovim rečima, molitve za preminule predstavljaju veoma veliko dobročinstvo, s obzirom na verovanje da posle smrti postoje dve večnosti: večno blaženstvo pravednika ili večno mučenje grešnika.

Pouka iz pravoslavnih spisa

Pravoslavni spisi ukazuju na činjenicu da na zemlji nema čoveka koji nije zgrešio te da je važno moliti se za oproštaj grehova kako bi duše umrlih našle mir. Takođe, ističe se da smrt može zadesiti čoveka u teškom stanju, kada nije u mogućnosti da se seti svojih grešaka i iskaže kajanje.

Molitva za upokojene

Na Zadušnice se takođe izgovara molitva za upokojene, u kojoj se moli za oproštaj sagrešenja i useljenje u mesta svetla i odmora. Vernici se mole za upokojene, izražavajući nadu u vaskrsenje i večni život.


Velike (zimske) zadušnice predstavljaju važan dan za pravoslavne vernike, pružajući im priliku da se pomole za svoje preminule, izraze poštovanje prema njihovoj uspomeni i izraze nadu u večni život. Ovaj dan podseća vernike na važnost molitava i pomaganja dušama preminulih, te im pruža priliku da se poklone sećanju na svoje najmilije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading