DANAS SU ZIMSKE ZADUŠNICE! ŠTA SE KRIJE IZA OBIČAJA: Ovo je tajna simbolika koju morate znati za zadušnice!

Autor:

Vesti

09.03.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velike zimske zadušnice: Sećanje na preminule

DANAS SU ZIMSKE ZADUŠNICE! ŠTA SE KRIJE IZA OBIČAJA: Ovo je tajna simbolika koju morate znati za zadušnice!

Foto: Tanjug/J. PAP


Danas je dan posvećen sećanju na preminule, a Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Velike zimske zadušnice. Ovaj običaj je veoma važan i strogo se poštuje, a veruje se da ima duboko simboličko značenje.

Obred u crkvi

Na dan zadušnica vernici odlaze u crkvu gde se služi Sveta liturgija i parastos. Sveštenik preliva žito vinom, simbolizujući Božje milosrđe kojim se zaceljuju rane greha. Ovaj obred podseća vernike na Hristove reči o zrnu koje tek kada umre, donosi rod, i to u svetlosti Sunca.

Pohod grobovima

Nakon službe u crkvi, vernici odlaze do grobova svojih preminulih. Na grobovima se pale sveće, simbolizujući svetlost Hristove i Njegovu ulogu u osvetljavanju duša preminulih. Sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove, pružajući vernicima duhovnu podršku u ovom teškom trenutku.

Sa sobom nosimo kuvano žito

Prilikom posete grobovima, tradicija nalaže da se sa sobom ponese kuvano žito. Ovo žito je simbol Hristovih reči o plodovima koji dolaze iz smrti i svetlosti koja sledi nakon tame.

Velike zimske zadušnice su prilika da se duboko oda počast preminulima i da se izrazi ljubav i sećanje prema njima. Ovaj običaj ima posebno mesto u srcima vernika i predstavlja važan deo srpske pravoslavne tradicije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading