VAŽNO ZA VOZAČE! Uvodi se promena u NAPLATI PUTARINE za Crnu Goru i Hrvatsku: Na snagu stupa od PROLEĆA!

Autor:

Vesti

07.03.2024

07:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisani protokoli o saradnji sa Hrvatskom i Crnom Gorom prošle godine omogućili su tehničkim timovima da rade na primeni sistema.

VAŽNO ZA VOZAČE! Uvodi se promena u NAPLATI PUTARINE za Crnu Goru i Hrvatsku: Na snagu stupa od PROLEĆA!

Foto: shutterstock

Od sredine aprila, vozači koji putuju kroz Crnu Goru će imati mogućnost da koriste srpski uređaj za elektronsku naplatu putarine, dok će se od 15. maja ista mogućnost pružiti i vozačima koji prolaze auto-putevima kroz Hrvatsku. Platforma pod nazivom "Toll4All" predstavljena je kao višejezična inicijativa koja ima za cilj da objedini sve zemlje regiona u jedinstvenu elektronsku naplatu putarine.

Saradnja i tehnički timovi na delu

Potpisani protokoli o saradnji sa Hrvatskom i Crnom Gorom prošle godine omogućili su tehničkim timovima da rade na primeni sistema. Darko Savić iz "Puteva Srbije" izjavljuje da je sistem već uspešno povezan, sa skoro 50.000 korisnika, te da će saradnja sa Hrvatskom početi od 15. maja, dok se očekuje da će Crna Gora uskoro uslediti.

Pozitivno iskustvo u Makedoniji

Kiril Karkalešev, rukovodilac Sektora za održavanje i naplatu putarine u Makedoniji, ističe pozitivno iskustvo korisnika elektronske naplate putarine u ovoj zemlji, dajući dodatnu podršku inicijativi "Toll4All".

Regionalna inicijativa za olakšanje korisnicima

Nedeljko Ćorić, direktor Auto-puteva Republike Srpske, izražava očekivanje da će regionalna saradnja dovesti do uspostavljanja sistema jedinstvene naplate putarine u celom regionu, što će olakšati korisnicima korišćenje auto-puteva.

Benefiti elektronske naplate putarine

Prednost elektronske naplate putarine ogleda se u bržem prolasku kroz naplatne stanice, lakšoj kontroli protoka sredstava i smanjenju broja radnika na naplatnim rampama. Evropska praksa i težnja u regionu jeste da se olakša funkcionisanje i korišćenje auto-puteva, ističe Dušan Čorlija, tehnički direktor "Monteputa".

Rast broja korisnika elektronske naplate putarine

Od početka elektronske naplate putarine u Srbiji 2012. godine, broj korisnika je značajno porastao, sa 2.000 na impresivnih 783 hiljade. Očekuje se da će aktivacijom platforme "Toll4All" ovaj broj biti dodatno povećan, čime će se dodatno olakšati putovanja kroz region.

Kako se čini, inicijativa "Toll4All" donosi pozitivne promene u načinu naplate putarine i olakšava putovanja kroz region, istovremeno pružajući korist vozačima i operaterima auto-puteva, javlja Javni servis. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading