ISTORIJSKI TRENUTAK: 180 GODINA postojanja VMA , evo zašto igra ključnu ulogu u zdravstvenom sistemu!

Autor:

Vesti

02.03.2024

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogata istorija Vojnomedicinske akademije: Osnivanje prve vojne bolnice u Beogradu.

ISTORIJSKI TRENUTAK: 180 GODINA postojanja VMA , evo zašto igra ključnu ulogu u zdravstvenom sistemu!

Foto: ST/Nemanja Pančić, printskrin/youtube

Vojnomedicinska akademija obeležava svoj dan kao sećanje na 2. mart 1844. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević potpisao ukaz kojim se proglašava Zakon o ustrojenju špitalja centralne vojske. Tog značajnog dana, osnovana je prva vojna bolnica u Beogradu, čiju istoriju nastavlja VMA, institucija od izuzetnog značaja za medicinsku negu vojnih pripadnika ali i civila.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić, printskrin/youtube

Miroslav Vukosavljević

Dugogodišnje nasleđe i obaveza prema budućim generacijama


Načelnik VMA, doktor Miroslav Vukoslavljević, istakao je da je 180 godina postojanja VMA dug period koji obavezuje i za koji su zaslužne mnoge generacije. Ovo nasleđe predstavlja temelj za kontinuirano unapređenje medicinskih usluga i pružanje vrhunske nege kako vojnim pripadnicima, tako i civilima.

Televizijsko gostovanje doktora Vukoslavljevića i doktora Broćića

Na temu istorije i značaja VMA, na televiziji Tanjug govorili su doktor Miroslav Vukoslavljević, načelnik Vojnomedicinske akademije, i doktor Miroslav Broćić, načelnik sektora za lečenje VMA. Njihovo prisustvo na nacionalnoj televiziji svedoči o važnosti i interesu javnosti za ovu temu, ističući tako značaj i uticaj VMA na domaćem nivou.

- Ponosni smo što smo pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i VMA. Mi smo u službi svog naroda, svoje vojske i svoje države.  Decenije iza nas su pokazale da mnogi su mislili da VMA nije potreban, a u regionu koji su ukidali i sada se kaju. Baš me je sreo načelnik jedne zemlje iz okruženja i tada mi je rekao blago vama vi imate vojnu bolnicu - istakao je Vukosavljević. 

Podsetio je i na godine strašne pandemije

- Mi smo iskoristili kapacitete, pomogli narodu kad je trebalo. Ko je zbrinuo 886.000 pacijenata tokom pandemije za samo dve godine, to se u istoriji nije desilo. Dali smo mogućnost kovid bolnicama da se bave kovid pacijentima, dok smo mi brinuli o ostalim. Da ne pričamo i koliko je bilo kovid pacijenata dok nismo dijagnostikovali da li je neko zaražen ili ne. 

Doktor Broćić, direktor Vojnomedicinske akademije (VMA), istakao je značaj ove institucije u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije. VMA predstavlja stub zdravstvene zaštite i igra ključnu ulogu u pružanju kvalitetne medicinske nege građanima.

- Žargonski govorim, mi smo jedan od nosača aviona. Malo smo drugačije organizovani od civilnog zdravstva, jer imamo i druge obaveze, uključivanje u mirovne operacije i mnoge druge aktivnosti. Mi baštinimo tradiciju velikih imena, spomenuću samo jednog - general Papo. Baštinimo tu tradiciju i nastavljamo na tim bazičnim osnovama i svakodnevno se usavršavamo- rekao je Doktor Broćić.

Značaj VMA za vojno zdravstvo i medicinsku struku

VMA je tokom svog dugogodišnjeg postojanja postala simbol vrhunske medicinske nege, obrazovanja i istraživanja. Njen doprinos vojnom zdravstvu i medicinskoj struci je nemerljiv, a kroz kontinuirano usavršavanje i inovacije, VMA se ističe kao lider u oblasti medicinske prakse i teorije.

Ovaj značajan jubilej predstavlja priliku da se osvrnemo na prošlost sa poštovanjem prema svim prethodnim generacijama, ali i da se sa optimizmom okrenemo ka budućnosti. VMA ostaje posvećena svojoj misiji pružanja vrhunske medicinske nege i obrazovanja, čime nastavlja da gradi svoje nasleđe i uticaj u domenu vojnog zdravstva i medicine uopšte.

Izvor (Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading