DECA OTROVANA ALKOHOLOM PUŠTENA KUĆI: Pri prijemu, kod pojedinih maloletnika pronađeno 2,8 promila! TAKVO STANJE MOŽE BITI ŽIVOTNO UGROŽAVAJUĆE

Autor:

Vesti

20.02.2024

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Instituta Batut, svaki drugi maloletnik prvi put proba alkohol u proseku sa 13 godina, a svaki deseti pije jednom mesečno.

DECA OTROVANA ALKOHOLOM PUŠTENA KUĆI: Pri prijemu, kod pojedinih maloletnika pronađeno 2,8 promila! TAKVO STANJE MOŽE BITI ŽIVOTNO UGROŽAVAJUĆE

Foto: FOTO TANJUG MILOS MILIVOJEVIC

Dvanaestoro dece koja su nedavno završila na detoksikaciji nakon što su se otrovala alkoholom, ponovo su kod kuće nakon tretmana. Ovaj slučaj ukazuje na ozbiljan problem konzumiranja alkohola među maloletnicima, sa sve češćim pojavama problema prekomernog pijenja i zloupotrebe alkohola među mladima.

Alkoholizam među mladima: Evropski trend

Prema podacima Instituta Batut, svaki drugi maloletnik prvi put proba alkohol u proseku sa 13 godina, a svaki deseti pije jednom mesečno. Ovi podaci ukazuju na zabrinjavajući trend koji nije specifičan samo za našu zemlju, već je prisutan i u drugim evropskim zemljama.

Posledice prekomernog konzumiranja alkohola među mladima

Dr Diana Raketić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, ističe da alkohol može dovesti do gubitka samokontrole, što može rezultirati saobraćajnim nesrećama, kriminalom, tučama i nasiljem.

Takođe, podseća da su četiri puta veći pokušaji suicida pod dejstvom alkohola, dok je trećina saobraćajnih nesreća od 15. do 20. godine života povezana sa konzumiranjem alkohola.


Detalji slučaja na VMA

Na VMA je pronađeno da je kod neke dece pronađeno čak 2,8 promila alkohola u krvi, što je životno ugrožavajuće stanje.

Dr Raketić ističe da ovo stanje može dovesti do somnolencije, pa čak i kome, a svi refleksi koji održavaju život su umrtvljeni. Ovakav slučaj jasno pokazuje ozbiljnost problema konzumiranja alkohola među maloletnicima.


Zakonske odredbe i kazne

Prema zakonu, maloletnicima nije dozvoljeno kupovati alkohol, niti ulaziti u klubove. Kazne za prodaju alkohola maloletnicima su značajne, ali se često pitamo da li se one i primenjuju. Granica za prodaju alkohola je postavljena na 16 godina, a zakonom su predviđene kazne od 20 hiljada do 100 hiljada dinara za fizička lica, od 200 hiljada do 500 hiljada dinara za pravna lica, i do 200 hiljada dinara za preduzetnike.

Ovaj slučaj otrovanja alkoholom kod maloletnika jasno ukazuje na potrebu za jačom prevencijom i odgovornijim ponašanjem roditelja, ali i celokupnog društva. Komunikacija, edukacija i striktno poštovanje zakonskih odredbi su od suštinskog značaja u rešavanju ovog ozbiljnog problema.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading