"VAKCINISANA DECA NEMAJU TEŽE SIMPTOME" Doktorka se obratila svim skeptičnim roditeljima po pitanju MMR-a

Autor:

Vesti

22.02.2024

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raste i broj zaraženih od velikog kašlja - u Srbiji je od početka epidemije zaraženo oko 1.500 osoba.

"VAKCINISANA DECA NEMAJU TEŽE SIMPTOME" Doktorka se obratila svim skeptičnim roditeljima po pitanju MMR-a

Foto: Tanjug/ M. Milivojević

Vakcinacija

Epidemija velikog kašlja i malih boginja, bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene, zahvatila je region.

Dok u Srbiji brojimo sve više zaraženih malim boginjama, pojedini sugrađani odbijaju da vakcinišu svoju decu, a neki od njih, po svemu sudeći, izbegavaju i da prijave da su im deca zaražena.

A raste i broj zaraženih od velikog kašlja - u Srbiji je od početka epidemije zaraženo oko 1.500 osoba.

Juče je saopšteno i da je, od prvog pojavljivanja pre nekoliko meseci, pet slučajeva velikog kašlja potvrđeno u Šumadiji kod beba mlađih od dva meseca. Tri bebe su iz Kragujevca, dok su dve iz Aranđelovca.

O prevenciji, kalendaru imunizacije i načinima lečenja, voditelji Kurir televizije razgovarali su sa pedijatrom DZ Čukarica, dr Marijom Kostić Vučićević.

- Svakako da je najbitnije da prevencija bude bolja i da izgradimo kolektivni imunitet. U svetu je u poslednje dve godine počela vakcinacija trudnica i to je po meni dobra ideja. I sad, da li će bebe biti zaštićene, pa sigurno da hoće u nekoj meri, jer prosto u medicini ništa nije sto odsto. Svaki organizam je individua za sebe, naš imuni sistem je različit, neko će stvoriti više antitela, neko ne, ali svakako će bebe biti zaštićene od najozbiljnijih oblika ove forme bolesti - rekla je doktorka Marija Kostić Vučićević.

Na pitanje voditelja da li uopšte postoji neki vid prevencije, doktorka kaže:

- Ta deca ne smeju da se vakcinišu do drugog meseca, pa u suštini svakako ne bi trebalo bebu izlagati gde su gužve, javni skupovi. Da svako ko vam dolazi u posetu bude zdrav, ali ponavljam da mi moramo da izgradimo kolektivni imunitet, moramo vratiti poverenje roditeljima u nas pedijatre, u vakcine jer to je zaista jedna od najboljih i najuspešnijih tekovina medicine.

Prokomentarisala je pad poverenja roditelja u lekare i proces vakcinacije.

- To je tako zato što su sada putem interneta dostupne razne informacije iz potpuno neproverenih izvora, neke informacije koje povezuju određene vakcine sa određenim bolestima, koje su potpuno demantovane više puta i onda naravno svaki roditelj želi najbolje svom detetu i roditelji se plaše. Zato i kažem, mi pedijatri smo upravo tu da roditelji dođu, da se posavetuju, da pitaju sve što ih zanima. Mi smo vrlo raspoloženi da odgovorimo na sva pitanja i sve što pričamo je potkrepljeno dokazima.

Poslednjih dana govori se o dve bolesti, malim boginjama, odnosno morbilama i velikom kašlju, odnosno pertusisu.

- Prvo je virus, drugo bakterija. Nije svaki kašalj veliki kašalj. Sam početak simptoma je potpuno nespecifičan. Znači, neka subfebrilnost, najpre suvi kašalj, kijavica, a tek posle dve nedelje taj kašalj onako postane vrlo intenzivan, gde dete ostaje bez daha i zacenjuje se. Čitavu noć povraća sekret, to su neki simptomi kada bi svakako trebalo da se javite lekaru. Terapija je antibiotska. Ako se potvrdi da dete zaista ima veliki kašalj, dobije antibiotsku terapiju u trajanju pet do sedam dana. Sve zavisi od kliničke slike, neka deca se hospitalizuju, pa im je duža i terapija - objasnila je gošća Pulsa Srbije.

Kada govorimo o malim boginjama, svedoci smo porasta broja zaraženih, neđu kojima ima i vakcinisane dece.

- To je ono što sam rekla, da u medicini ništa nije 100 odsto, da svi mi različito odreagujemo i stvorimo različiti titar antitela, ali ono što je jako bitno, da svako ko je vakcinisan, neće imati težak oblik bolesti, dakle neće biti životno ugrožen i to obično budu blagi neki simptomi kada se vakcinisano dete razboli - istakla je doktorka i osvrnula se na period inkubacije:

- Traje oko desetak dana, i u suštini najzarazniji smo dan-dva pre dobijanja simptoma, znači u tim prvim danima bolesti. Simptomi su atipični i ne znamo da se radi o malim boginjama, pa osoba se onda i kreće, verovatno, i tako se i širi bolest.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading