ZA SVE KOJI SE PITAJU DA LI JE MOGUĆA NAKNADNA VAKCINACIJA MMR CEPIVOM! Za decu i trudnice vakcina BESPLATNA, a evo šta ostalima treba!

Autor:

Vesti

22.02.2024

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi se sada pitaju da li je moguće da se vakcinišu naknadno.

ZA SVE KOJI SE PITAJU DA LI JE MOGUĆA NAKNADNA VAKCINACIJA MMR CEPIVOM! Za decu i trudnice vakcina BESPLATNA, a evo šta ostalima treba!

Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Prema važećim propisima, besplatnu MMR vakcinu mogu primiti svi do 18 godina starosti, kao i trudnice. Važno je napomenuti da ova vakcina pruža zaštitu ne samo protiv morbila, već i protiv rubela i zaušaka. Za ostale građane koji žele da se zaštite od morbila, a nisu sigurni da li su vakcinisani ili imaju potvrdu o nedostatku antitela, postoji mogućnost da se imunizuju o trošku države, pod uslovom da nije prošlo više od 72 sata od kontakta sa zaraženom osobom.

Vakcinacija kroz decenije

MMR vakcinacija u bivšoj Jugoslaviji započela je početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Osobe rođene pre 1990. godine nisu bile vakcinisane, dok su oni rođeni nakon toga ili primili samo jednu dozu ili su vakcinisani prema tadašnjem standardu. Mnogi se sada pitaju da li je moguće da se vakcinišu naknadno.

Novo uputstvo za vakcinaciju

Prema Stručnom-metodološkom uputstvu za sprovođenje obavezne i preporučene imunizacije stanovništva za 2024. godinu, nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana lica do 18 godina starosti treba da prime nedostajuće doze MMR vakcine, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije.

Trudnice i rizici

Epidemiolog dr Slavica Maris ističe da male boginje kod trudnica mogu izazvati težu kliničku sliku i predstavljati rizik po dalji tok trudnoće. Minimalni razmak između davanja dve doze MMR vakcine iznosi četiri nedelje.

Provera vakcinalnog statusa

Građani mogu proveriti svoj vakcinalni status u svom zdravstvenom kartonu, a najpouzdaniji način provere zaštitnosti od morbila je serološkom detekcijom IgG antitela. Takođe, postoji mogućnost da vakcinu dobiju na lični zahtev u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", ali uz plaćanje komercijalne MMR vakcine.

Imunitet i preležane bolesti

Dr Matis ističe da osobe koje su primile jednu dozu vakcine, a obole od malih boginja, obično imaju blažu kliničku sliku bez komplikacija. Takođe, ističe se da preležana bolest može pružiti određeni imunitet, ali je važno da sva deca budu vakcinisana prema kalendaru imunizacije.

U cilju zaštite od morbila, važno je da građani provere svoj vakcinalni status i prate preporuke nadležnih institucija kako bi se obezbedila adekvatna zaštita i prevencija širenja ove zarazne bolesti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading