SVI U ZATVOR! Ko je odgovoran zbog trovanja alkoholom maloletne dece u noćnom klubu Siner: Vlasnik kluba, organizatori proslave ili...!?

Autor:

Vesti

21.02.2024

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca koja su prisustvovala ovakvom događaju često nisu svesna ozbiljnosti konzumiranja alkohola i nedostaje im iskustva u pružanju pomoći u hitnim situacijama, kaže Snežana Repac.

SVI U ZATVOR! Ko je odgovoran zbog trovanja alkoholom maloletne dece u noćnom klubu Siner: Vlasnik kluba, organizatori proslave ili...!?

Foto: shutterstock, Printscreen/https://www.instagram.com/moj_beo_grad_/

U poslednjih nekoliko dana, javnost je uzburkana slučajem trovanja alkoholom maloletne dece u noćnom klubu Siner, koji je rezultirao njihovim hospitalizovanjem. Ova neprijatna situacija postala je predmet pažnje višeg tužilaštva, koje aktivno istražuje okolnosti ovog događaja. Pitanja koja se nameću su mnogobrojna: Kako su deca uopšte dospele do alkohola u ovakvom okruženju? Kolika je bila količina koju su popila? Ko je odgovoran za točenje alkohola maloletnicima? Još važnije, da li roditelji znaju o aktivnostima svoje dece i kakvu ulogu su imali u ovom slučaju? 

U emisiji "Uranak" razgovaramo sa dr Svetislavom Mitrovićem, psihijatra Dnevne bolnice "Laza Lazarević" i psiholozima Radmilom Vulić Bojović i Snežanom Repac.

Republika

Foto: Printscreen/K1

Snežana Repac

 

- Imam informaciju od jednog očevica da su u klubu prisustvovala punoletna lica, a bilo je i slučajeva kada su maloletna deca nepozvano ušla. Diskutabilno je da li je moguće jednostavno prepoznati maloletnike, ali verujem da se to može učiniti sa većom sigurnošću u slučaju dečaka. Nije nam poznato ko je iznajmio klub i da li je to bio događaj poput rođendana ili slavljenja Dana zaljubljenih. Postoji mogućnost da postoji neka skrivena namera, pa čak i strah od mogućeg masovnog trovanja - kaže Snežana Repac i dodaje: 

Deca su imala 2,8 promila u krvi

- To znači da su deca popila barem jednu i po decilitru žestokog pića, ako ne i više. To je ekvivalentno pet ili šest malih čašica rakije. Što je veća koncentracija alkohola, to je manja količina potrebna. Iako je količina bitna, nije presudna. Presudno je kako maloletne osobe percipiraju konzumiranje alkohola. Oni često teže da uđu u svet odraslih, što je rizično. Stoga je važno vaspitavati decu da je konzumiranje alkohola pre 18. godine društveno neprihvatljivo, kako zbog zdravstvenih razloga, tako i iz predostrožnosti. Mora da postoji intenzivna sistemska borba protiv ovoga što ugrožava decu - zaključio je dr Svetislav Mitrović u emisiji "Uranak" na televiziji K1. 

- Deca koja su prisustvovala ovakvom događaju često nisu svesna ozbiljnosti konzumiranja alkohola i nedostaje im iskustva u pružanju pomoći u hitnim situacijama. Jedan očevidac je opisao situaciju u kojoj je devojčica izgubila svest, a ostali prisutni nisu znali kako da reaguju i pomognu. Ovo jasno pokazuje koliko je odsustvo svesti o posledicama konzumiranja alkohola opasno. Očevidac je intervenisao kako bi pomogao devojčici povraćanjem, jer ostali nisu znali šta trebaju da urade - dodala je. 

Radmilom Vulić Bojović kaže da postoji zakon koji jasno kaže da osobe mlađe od 18 godina ne smeju da budu prisutne u klubu

 

Republika

Foto: Printscreen/K1

Radmila Vulić Božović

 

- Koliko mi je poznato, zakon jasno propisuje da deca mlađa od 18 godina nemaju mesto na takvim mestima. Odgovornost za poštovanje ovih pravila leži na onima koji organizuju bilo kakve proslave, vlasnicima lokala ili osobama koje okupljaju ljude na tim mestima. Nažalost, granice su se u našem društvu već odavno pomerile, što rezultira sve mlađim prisustvom na mestima na kojima ne bi trebalo da budu. Vidimo da deca već od 15 godina izlaze u kasne noćne sate uz vrlo malu kontrolu. Roditeljima se oduzima kontrola, jer kada pokušaju da ograniče svoju decu, često se suočavaju s otporom, dok svi ostali oko njih to tolerišu. Mali broj roditelja uspeva da istraje u nametanju ograničenja, jer nedostaje im sistematska podrška. Kada primetimo da sve mlađa deca izlaze u kasne sate na mesta gde se služi alkohol, a da niko ne preduzima mere da to spreči, i kada vidimo da je takvih slučajeva sve više, ne možemo očekivati ništa drugačije nego loše ishode - kaže Radmila i dodaje: 

- Javna je tajna kako pojedini vlasnici kafića angažuju mlade ljude za praksu koju nazivaju 'presipanje', što podrazumeva zamenu originalnih flaša skupocenog alkohola jeftinijim alternativama. Smatram da je ova situacija izuzetno ozbiljna, te da, iako nisam pravnik, sadrži elemente pokušaja ubistva. Pružanje supstance koja može ozbiljno ugroziti život drugoj osobi implicira nedobronamerni čin i stoga zahteva hitnu i oštru reakciju nadležnih institucija.
 

Radmila smatra da je u našoj zemlji konzumacija alkohola normalizovana

 

Kod nas je konzumacija alkohola postala normalna. On se konzumira kako u lepim, tako i u teškim trenucima. Upotreba alkohola je često prihvaćena kao deo svakodnevnog života i postavljena kao neka vrsta društvenog standarda. Deca ovo primećuju i često izražavaju želju da uđu u taj 'svet odraslih', motivisana prirodnom radoznalošću. Roditelji često deluju kao da su se odrekli svoje roditeljske odgovornosti, ponekad čak izgleda da se plaše sopstvene dece i u tom kontekstu popuštaju - dodaje.
 

Na pitanje, ko u ovoj situaciji treba da snosi odgovornost, Radmila kaže: 

 

- Organizator proslave snosi odgovornost jer je dozvolio prisustvo maloletnika i točenje alkohola. Ovo je ozbiljan slučaj intoksikacije, što bi moglo rezultirati proaktivnim postupcima Centra za socijalni rad, budući da je medicinska ustanova dužna obavestiti ih o takvim situacijama. Ovaj incident može biti posmatran kao zanemarivanje roditeljskih dužnosti. Ono što me je najviše iznenadilo u ovom slučaju je činjenica da će organizator proslave biti prekršajno gonjen - zaključila je Radmila Vulić Bojović u emisiji "Uranak" na televiziji K1.
 
Psihijatar dr Svetislav Mitrović naglašava da roditelji moraju da se ohrabre i da ne prihvataju trendove kao nešto normalno

Republika

Foto: Printscreen/K1

Svetislav Mitrović

 

- Mladi ljudi pronalaze načine da se snađu, kao što starija deca kupuju kladioničke tikete za mlađe kada im je klađenje interesantno, ili stariji kupuju alkohol za mlađe. Nemam validne informacije o tome što se tačno dogodilo u ovom klubu, ali ako je to tačno kako je saopšteno, može se pretpostaviti da postoji mehanizam putem kojeg maloletnici koriste odrasle osobe kako bi ušli u klub. Bilo bi nelogično da deca samostalno zakupljuju i organizuju takve aktivnosti. U celoj ovoj situaciji zakazali su različiti sistemi, prvo roditeljski i socijalni. Zakon je jasan kada je reč o ovakvim stvarima. Često se čuje rečenica roditelja 'pa to rade svi', ali ne piju sva deca. Zaista ne razumem kako je moguće da u klubu bude prisutno 30 dece bez roditeljske kontrole. Za tih 30 dece bi trebalo da bude prisutno najmanje deset roditelja, koji bi nadgledali i zaštitili tu decu od njihove neiskustvenosti ili izazova kojima nisu sposobni da odol - kaže doktor i dodaje: 

 

- Roditelji treba da se osnaže da ne slede trend opšte prihvaćenog ponašanja, jer to često postaje mehanizam kojim mladi i čak i odrasli opravdavaju svoje postupke. Potrebno je pružati im smernice i aktivno se suprotstavljati takvom ponašanju kako bismo ih zaštitili. 

Bonus video

 

 

 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Komsija

21.02.2024 12:41

Ako želimo na zapad. Onda zapadni zakoni, koje već imamo ali ih niko ne sprovodi. Zna se da bi vise od pola klubova bilo zatvoreno oni žive od maloletnih gostiju