OD 7 ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA, TROJE IMA KOMPLIKACIJE! Nisu samo deca na udaru - razboljevaju se i u zrelom dobu!

Autor:

Vesti

21.02.2024

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа rеgistrоvаno je šеst slučајevа mоrbilа, kојi su pоtvrđеni u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlаk”.

OD 7 ZARAŽENIH MALIM BOGINJAMA, TROJE IMA KOMPLIKACIJE! Nisu samo deca na udaru - razboljevaju se i u zrelom dobu!

Foto: shutterstock

Ove godine, u Srbiji je zabeleženo 7 slučajeva malih boginja, pri čemu su tri osobe doživele komplikacije u obliku upale pluća, prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". U pogledu geografske distribucije, većina slučajeva, njih 6, registrovana je u Beogradu, dok je jedan slučaj prijavljen u Novom Sadu.

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа rеgistrоvаno je šеst slučајevа mоrbilа, kојi su pоtvrđеni u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlаk”. Priјаvljеnа је pоrоdičnа еpidеmiја sа dvе оbоlеlе оsоbе 8. februara, оd kојih је јеdnа nеvаkcinisаnа оsоbа uzrаstа 15 gоdinа а drugа uzrаstа 49 gоdinа, nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Pоrеd tоgа spоrаdični slučајеvi оbоlеvаnjа pоtvrđеni su kоd јоš čеtiri оsоbе i tо kоd nеvаkcinisаnih оsоbа uzrаstа 4, 8 i 19 gоdinа i оsоbе stаrе 47 gоdinа nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа. Kоmplikаciја u vidu upаlе plućа bilа је prisutnа kоd trоје оbоlеlih - navodi se u najnovijem izveštaju Instituta "Batut" i dodaje da su 13. februara mаlе bоginjе potvrđene i kоd оsоbе iz Nоvоg Sаdа uzrаstа 46 gоdinа, kоја је nеpоtpunо vакcinisаnа јеdnоm dоzоm vаkcinе.

Kako smo izvestili juče, najnoviji slučajevi male boginje potvrđeni su kod troje ljudi iz Beograda: dečaka starog 4 godine, osamnaestogodišnjeg mladića i žene od 47 godina. Mladić trenutno prima lečenje u Klinici za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije zbog upale pluća i nije vakcinisan MMR vakcinom. Štaviše, od rođenja je primio samo dve vakcine, što je daleko ispod preporučenog kalendara obavezne imunizacije, što predstavlja zabrinjavajući podatak.

Od 7. februara, u Srbiji su uvedene strože epidemiološke mere nadzora za male boginje. Ove mere bi trebalo da budu na snazi najmanje do kraja perioda koji obuhvata dvostruku maksimalnu inkubacionu dobu od poslednjeg zabeleženog slučaja male boginje.

MMR vakcina predstavlja najefikasniju preventivu protiv malih boginja. U Srbiji su tokom 2020. i 2021. godine zabeležene najniže stope pokrivenosti MMR vakcinacijom u poslednjih dve decenije. Pokrivenost ovom vakcinom u drugoj godini života iznosila je 78,1% u 2020. godini, dok je u 2021. godini pala na 74,8%. Stopa vakcinacije drugom dozom pre upisa u osnovnu školu u 2021. godini bila je 85,8%.

U poslednjoj epidemiji malih boginja, koja je zahvatila Srbiju tokom 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5800 obolelih. Od tog broja, 93% obolelih nije bilo vakcinisano, bilo je nepotpuno vakcinisano, ili njihov vakcinalni status nije bio poznat. Jedna trećina obolelih je morala biti hospitalizovana zbog ozbiljnosti kliničke slike i komplikacija. Tokom te epidemije, zabeleženo je 15 smrtnih slučajeva, među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

U prethodnoj, 2023. godini, u Srbiji je registrovano 50 slučajeva malih boginja. Većina obolelih, njih 94%, takođe nije bila vakcinisana.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading