MORBILE POTVRĐENE KOD JOŠ 3 OSOBE! Mladić u bolnici, od rođenja primio samo 2 vakcine

Autor:

Vesti

20.02.2024

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac od 18 godina, koji nije bio adekvatno vakcinisan, hospitalizovan je u Klinici za infektivne i tropske bolesti zbog upale pluća.

MORBILE POTVRĐENE KOD JOŠ 3 OSOBE! Mladić u bolnici, od rođenja primio samo 2 vakcine

Foto: Shutterstock

U Beogradu, male boginje su potvrđene kod još tri osobe, prenosi Telegraf.rs. Zavod za javno zdravlje potvrdio je da su morbile dijagnostikovane kod deteta od 4 godine, muškarca od 18 godina i žene od 48 godina. Interesantno je da ovo troje nije u srodstvu, ali je samo žena bila vakcinisana.

Muškarac od 18 godina, koji nije bio adekvatno vakcinisan, hospitalizovan je u Klinici za infektivne i tropske bolesti zbog upale pluća. On je primio samo dve vakcine od rođenja, što je nedovoljno za zaštitu od morbila. Ova situacija ukazuje na važnost pravilnog i redovnog vakcinisanja kako bi se sprečilo širenje opasnih bolesti poput malih boginja.

- On je hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti zbog upale pluća - kažu za Telegraf.rs u Zavodu.

Žena koja je takođe zaražena bila je u kontaktu sa prvom zaraženom osobom iz Beograda, majkom i sinom koji su bolest doneli sa putovanja u inostranstvu. Ona je izjavila da je vakcinisana, ali ima blaže simptome bolesti. Takođe, i četvorogodišnji dečak kod kog su dijagnostikovane boginje nije bio vakcinisan MMR vakcinom.
 

- Ona je bila u kontaktu sa prvim zaraženim osobama iz Beograda, odnosno sa majkom i sinom koji su se zarazili u inostranstvu pa morbile doneli u Srbiju - navode iz zavoda.

U Beogradu su registrovana još tri slučaja obolevanja. U pitanju je dvoje dece i jedna žena, koja se i zarazila u inostranstvu, a potom je bolest prenela na sina (15) koji nije iz medicinskih razloga primio MMR vakcinu. 

Treći zabeležen slučaj je dečak (8) koji nije uopšte vakcinisan, ne samo MMR-om, već od rođenja nije primio ni jednu vakcinu.Navodno, roditelji su, kako su to objasnili, rekli da su smatrali da ne treba da vakcinišu dete.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji , od kojih je većina ( 94%) bila nevakcinisana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading