"JEDNO ME I DALJE BRINE..." Direktor infektivne klinike o stanju dečaka obolelog od malih boginja: Stabilno je, ide na kućno lečenje

Autor:

Vesti

12.02.2024

12:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

On je istakao da je dečak prošao dobro i da će danas biti pušten na kućno lečenje.

"JEDNO ME I DALJE BRINE..."  Direktor infektivne klinike o stanju dečaka obolelog od malih boginja: Stabilno je, ide na kućno lečenje

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti „Prof. dr Kosta Todorović“, dr Goran Stevanović, izneo je informaciju o stabilnom stanju dečaka koji je oboleo od malih boginja.

On je istakao da je dečak prošao dobro i da će danas biti pušten na kućno lečenje. Dr Stevanović je dodao da je dečak imao početnu upalu pluća, ali da je sada u stabilnom stanju.


Zaražena i majka dečaka

Pored dečaka, zaražena je i njegova majka koja je izjavila da nije jasno kako je došlo do zaraze, s obzirom na to da je imala male boginje kao beba. Ona je istakla da njen sin nije vakcinisan iz zdravstvenih razloga, dok je ostatak vakcinacije sproveden uredno kako kod nje, tako i kod njenog sina.

Porast pacijenata sa bolestima koje se mogu prevenirati vakcinacijom

Dr Goran Stevanović je upozorio na zabrinjavajući porast pacijenata sa bolestima koje se mogu sprečiti vakcinacijom. Pored prisustva COVID-19 virusa i gripa, primećen je porast pacijenata sa pertusisom, a nedavno su se pojavili i slučajevi malih boginja. Direktor Klinike je naveo da postoji i potvrđenih epidemijskih zauški, ističući da ovo predstavlja ozbiljnu opasnost za građane i njihovu budućnost.

Podsetimo, ova infekcija je poznata širom sveta, a najčešće se javlja kod dece predškolskog i ranijeg školskog uzrasta. Manifestuje se kao virusno, zarazno oboljenje, čiji je prenosnik čovek. Zaražena osoba prenosi infekciju kapljičnim putem, usled glasnog pričanja, kašljanja ili kijanja. 

Iako ovaj virus najčešće pogađa decu, može se javiti i kod odraslih, koji nisu stekli specifični imunitet. Osetljivi su svi oni koji nisu vakcinisani protiv malih boginja ili nisu preležali ovu bolest. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading