BOLNICA U SREMSKOJ MITROVICI SLAGALA - PORODILJE IPAK NA POROĐAJ IDU SAME! Obećali pratnju, a onda...

Autor:

Vesti

19.02.2024

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obećali, pa prekršili!

BOLNICA U SREMSKOJ MITROVICI SLAGALA - PORODILJE IPAK NA POROĐAJ IDU SAME! Obećali pratnju, a onda...

Foto: Privatna arhiva, Google Maps

Opšta bolnica Sremska Mitrovica krajem januara ove godine usvojila je odluku o prisustvu pratioca koga porodilja odabere na porođaju

Upravni odbor bolnice 23. januara ove godine odlučio je tako nakon što je porodilja iz Šida Marica Mihajlović prijavila akušersko nasilje tokom mučnog porođaja nakon koga je izgubila bebu.

- Dozvoljava se da prilikom porođaja u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica uz porodilju bude prisutan jedan pratilac koga bira porodilja. Pratilac iz stava jedan ove odluke je u obavezi da prethodno ispoštuje sve sanitarne uslove koji podrazumevaju donošenje nalaza sterilne koprokulture, sterilne briseve grla i nosa, koji ne smeju biti stariji od 10 dana. Prisustvo pratnje na porođaju se neće naplaćivati. O prisustvu pratnje na porođaju u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica biće sačinjena posebna procedura u skladu sa zakonskim propisima. Odluka stupa na snagu danom donošenja, i primenjivaće se u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja - navodi se u odluci pomenute bolnice.

Foto: Privatna arhiva

Odluka bolnice u Sremskoj Mitrovici

Mađutim, ni reč, ni slovce ove odluke do danas, skoro mesec dana kasnije, nije ispoštovano.

Kako kažu Mitrovčani, nakon pompenzne odluke, bolnica je sama sebe demantovala i porodilje još uvek odlaze da se porađaj same. Upravo zbog toga, cela Sremska Mitrovica osanula je u natpisima na banderama "Ko to laže porodilje".

Bolnica popustila pod pritiskom, ali se sada ne oglašava

Odluka je, inače, donesena kada je u javnost istupila mlada majka Marica Mihajlović, nakon čije priče, koju je Republika prva objavila, su na ulice i mirne proteste izašli građani. Pre svega je to bio slučaj u Sremskoj Mitrovici, a potom se "prelio" i na druge gradove gde je narod pružao podršku Marici i tražio da se u svim porodilištima uvede mogućnost pratnje na porođaju.

Republika je pokušala da kontaktirala sa upravom bolnice, ali do trenutka objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Doktor još u zatvoru

Dr Marko Maksimović, ginekolog ove bolnice, uhapšen je nakon što je Maričina priča dospela u javnost, te nakon što su ona i njen suprug prijavili policiji strahote koje je doživela. Maksimoviću je nedavno i produžen pritvor, a nakon njegovog hapšenja "otvorila se Pandorina kutija" i počele su da ispilvavaju sve strašne priče porodilja iz Sremske Mitrovice.

Tako je sličnu sudbinu doživela i porodilja Jelena Ivković, čijin je sin umro tri i po meseca nakon porođaja.

Maričina priča došla i do predsednika Vučića

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je Maricu Mihajlović i njenog supruga Danijela Novakova iz Sremske Mitrovice krajem januara.

Mnogo mi je žao i teško što vam se to dogodilo, a posebno zbog posledica na koje ne možemo da utičemo. Ali, možemo da pokušamo sebe da menjamo i da imamo drugačiji odnos u budućnosti. Zato se nadam da će ova Vaša ispovest i sve na šta ste nas upozorili biti signal svima nama da još veću pažnju usmerimo ka onim životima koji su nam najvažniji. Hvala Vam na hrabrosti - piše na Instagramu predsednika Vučića.

Ministarka Grujičić: Čeka se obdukcija

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da se još čekaju rezultati obdukcije kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti bebe, te da će porodica imati pravo da pokrene parnični postupak ukoliko se utvrdi odgovornost lekara ili medicinskog osoblja.

- Mora da se promeni način rada kada se desi nešto što je neočekivano. Smrt deteta ipak nije očekivana na porođaju. I moja osnovna primedba u bolnici je bila u tome što oni nisu odmah reagovali - rekla je Grujičić nakon tragedije.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan D

22.02.2024 01:36

Smeniti direktora lazova, pod hitno. SVE KRIVICNO GONITI.