NOVA PRAVILA U ŠKOLAMA! Uvedena bitna novina - evo šta to znači za decu i roditelje!

Autor:

Vesti

18.02.2024

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete je izmenilo i dopunilo Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje

NOVA PRAVILA U ŠKOLAMA! Uvedena bitna novina - evo šta to znači za decu i roditelje!

Foto: Shutterstock

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da je neophodno raditi na osnaživanju zaposlenih u školama kako bi blagovremeno reagovali u kriznim situacijama i smanjili posledice po fizičko i mentalno zdravlje učenika i zaposlenih. Istakla je da se, iako krizne situacije ne mogu predvideti, postupanje u školama mora formalizovati i precizirati kako bi se unapredile procedure reagovanja. Naglasila je da je važno osnažiti zaposlene za upravljanje stresnim situacijama kako bi se umanjile posledice stresnih događaja.

Ministarstvo prosvete je izmenilo i dopunilo Pravilnik o Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje kako bi unapredilo postupanje škola u oblasti zaštite od nasilja i reagovanja u kriznim situacijama. Definisane su krizne situacije koje mogu pogoditi školsku zajednicu i precizirani su koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja. Takođe, pojačana je uloga Tima za zaštitu od nasilja, a predviđeno je i formiranje Tima za krizne događaje.


Ministarka je istakla da su izmene Pravilnika usmerene ka unapređenju preventivnih aktivnosti u školama, uključujući obavezu stručnog usavršavanja zaposlenih i bolje planiranje programa zaštite na osnovu analize stanja i aktuelnih potreba škola. Takođe, naglašeno je preciziranje postupanja u situacijama digitalnog nasilja i sumnje na trgovinu ljudima.

Uloga roditelja i zaposlenih u preventivi

Ministarka je najavila i obuke za zaposlene na temu postupanja u kriznim situacijama, kao i pojačanu ulogu roditelja u preventivi nasilja. Takođe, istaknuta je saradnja sa drugim institucijama i ustanovama iz spoljašnje mreže zaštite, poput policije, hitne pomoći, vatrogasaca, zdravstvenih i socijalnih sistema.


U izradi ovog podzakonskog akta, pored nadležnih institucija, bili su uključeni i predstavnici reprezentativnih sindikata, strukovnih udruženja psihologa i pedagoga, kao i stručna javnost, što je navedeno u saopštenju Ministarstva prosvete.

Ministarka je naglasila da su ove izmene i dopune Pravilnika usmerene ka boljem reagovanju, izvesnosti i jednoobraznosti postupanja ustanova u kriznim situacijama, te da su od suštinskog značaja za zaštitu fizičkog i mentalnog zdravlja učenika i zaposlenih, kao i za organizaciju rada i funkcionisanje ustanove.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading