SENZACIJA! Arheolozi pronašli potpuno očuvanu rukavicu VITEZA iz 14. veka! POGLEDAJTE!

Autor:

Vesti

16.02.2024

22:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored pronađenog kalupa, na to ukazuje i preko 50 izuzetno dobro očuvanih metalnih predmeta (čekić, pinceta, kliješta, ključevi, noževi, meci itd.).

SENZACIJA! Arheolozi pronašli potpuno očuvanu rukavicu VITEZA iz 14. veka! POGLEDAJTE!

Foto: RTS/printscreen

Oklopne rukavice su rukavice koje su štitile šaku, prste i ručne zglobove. One mogu biti izrađene od različitih materijala. Bile su bitan zaštitini deo opreme tokom borbe prsa u prsa.


Tokom iskopavanja u Kiburgu, jugoistočno od zamka Kiburg u Švajcarskoj, zaposleni u Kantonalnoj arheologiji naišli su na srednjovjekovni tkački podrum koji je izgoreo u 14. veku, a u neposrednoj blizini je vjerovatno vršeno kovanje, prenosi portal Sve o arheologiji.

 

 

Pored pronađenog kalupa, na to ukazuje i preko 50 izuzetno dobro očuvanih metalnih predmeta (čekić, pinceta, kliješta, ključevi, noževi, meci itd.). Među ovim nalazima gvožđa posebna senzacija bile su rukavice oklopa kao i fragmenti druge rukavice.


Ranije poznate rukavice potiču iz muzeja i zbirki i uglavnom datiraju iz 15. veka. Stariji primerci iz 14. veka su, međutim, izuzetno retki.

Do sada je tokom arheoloških iskopavanja u Švajcarskoj pronađeno samo pet drugih oklopnih rukavica iz ovog perioda. Iako nijedan od ovih komada nije ni blizu tako dobro očuvan i ne pokazuje toliko detalja dizajna i dekoracije kao rukavica iz Kiburga.

Rukavica se nosila na desnoj ruci, a pojedinačne gvozdene ploče bile su postavljene jedna preko druge, poput krljušti i povezane bočnim zakovicama. Pojedinačni delovi rukavice su bili i sa unutrašnje strane pričvršćeni dodatnim zakovicama na kožnom ili tekstilnom nosećem materijalu.

Kome je rukavica pripadala, to je pitanje koje ostaje otvoreno? Takođe, arheolozima ostaje da saznaju o kom je tipu reč, piše Blic. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading