NIJE PRIMIO NIJEDNU VAKCINU OD ROĐENJA, I TO PO ŽELJI RODITELJA! Dečak oboleo od malih boginja u izolaciji: Isptuju se njegovi kontakti

Autor:

Vesti

15.02.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostali roditelji su pomalo uplašeni situacijom i sada aktivnije dovode decu na vakcinaciju.

NIJE PRIMIO NIJEDNU VAKCINU OD ROĐENJA, I TO PO ŽELJI RODITELJA! Dečak oboleo od malih boginja u izolaciji: Isptuju se njegovi kontakti

Foto: shutterstock

U Beogradu je zabeležen porast slučajeva oboljevanja od velikog kašlja, sa 51 novim slučajem samo tokom prošle nedelje.

Ukupno, od marta prošle godine do februara ove godine, zabeleženo je čak 815 slučajeva oboljenja, pri čemu je najugroženija grupa uzrasta od 10-19 godina. Ovo zabrinjavajuće povećanje broja obolelih izazvalo je pažnju stručnjaka za javno zdravlje i pedijatara, koji ističu značaj vakcinacije dece kao ključnog faktora u sprečavanju širenja bolesti.



Iako je preko 80% dece vakcinisano MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, pedijatri ističu da to nije dovoljno. Mnogi roditelji odlažu vakcinaciju iz straha od povezivanja vakcina sa autizmom, uprkos brojnim apelima stručnjaka da je vakcinacija ključna za zaštitu dece od potencijalno opasnih bolesti. Dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ "Palilula", ističe važnost informisanja roditelja o vakcinama i poziva ih da pažljivo istraže koristi vakcinacije pre nego što donesu odluku o vakcinaciji svoje dece.

Oboleli dečak u izolaciji

U Gradskom zavodu za javno zdravlje, osmogodišnji dečak, treći oboleli od malih boginja, hospitalizovan je radi izolacije i praćenja njegovog stanja. On nije primio nijednu obaveznu vakcinu od rođenja, jer su roditelji odlučili da ne vakcinišu dete. Zbog njegovog slučaja, ispituju se vakcinalni statusi osoba koje su bile u kontaktu sa njim, a od 29 učenika u njegovom odeljenju, 25 je vakcinisano.

Uplašeni roditelji i pojačana kontrola vakcinalnog statusa

U Domu zdravlja Dr Milutin Ivković, roditelji su pomalo uplašeni situacijom i sada aktivnije dovode decu na vakcinaciju. Pojačana kontrola vakcinalnog statusa dece daje prve rezultate, ali još uvek postoji problem sa odazivom. Dr Todorović ističe da je odaziv na vakcinaciju dece uzrasta od 13 do 15 meseci oko 80%, dok je kod dece pred polazak u školu taj odaziv nešto veći, ali i dalje nedovoljan za postizanje kolektivnog imuniteta.

Pedijatri počeli da odbijaju izdavanje potvrda za vrtić ukoliko dete nije vakcinisano

Zbog sve učestalijeg oboljevanja od velikog kašlja i potencijalne epidemije malih boginja, pojedini pedijatri su počeli da odbijaju izdavanje potvrda za povratak dece u vrtić ukoliko nisu potpuno vakcinisana po kalendaru obavezne imunizacije. Ovo je jedna od mera kojom se nastoji uticati na povećanje odaziva na vakcinaciju dece, iako se suočavaju sa otporom pojedinih roditelja. Dr Slavica Maris, načelnica jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, ističe da je zakonsko sankcionisanje predviđeno za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, ali da se ipak suočavaju sa izazovima u sprovođenju ove mere.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading