U SRBIJI SVAKE GODINE OD RAKA OBOLI OKO 370 MALIŠANA! Bitku sa karcinmom izgubi njih 44!

Autor:

Vesti

15.02.2024

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četiri grupe bolesti, uključujući leukemije, tumore mozga, tumore koštano-zglobnog sistema i limfome, čine najčešće maligne bolesti u detinjstvu.

U SRBIJI SVAKE GODINE OD RAKA OBOLI OKO 370 MALIŠANA! Bitku sa karcinmom izgubi njih 44!

Foto: Profimedia

Dete u bolnici

Svake godine u Srbiji se registruje u proseku više od 370 dece sa nekom vrstom maligniteta, uzrasta do 19 godina, a gotovo dve trećine novoobolele dece je uzrasta do 15 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" povodom Svetskog dana dece obolele od karcinoma, 15. februara.

U Srbiji karcinom kod dece i adolescenata čini između 0,8 i jedan odsto svih novoobolelih osoba od malignih bolesti.

Četiri grupe bolesti, uključujući leukemije, tumore mozga, tumore koštano-zglobnog sistema i limfome, čine najčešće maligne bolesti u detinjstvu. Te četiri grupe čine više od dve trećine – 71,2 odsto svih maligniteta u detinjstvu.

U proseku svake godine 44 dece starosti do 19 godina izgubi bitku sa tom bolešću.

Najčešći uzrok umiranja od karcinoma u detinjstvu su tumor mozga, leukemija, tumor koštano-zglobnog sistema i limfomi.

Manje od dve trećine umrle dece od karcinoma bilo je u uzrastu do 15 godina, a najčešći razlog smrtnog ishoda od karcinoma u tom uzrastu činili su tumori mozga i leukemije – 49,5 odsto.

U strukturi umiranja kod dece uzrasta od 15 do 19 godina najčešći uzrok smrti od kancera su tumori koštano-zglobnog sistema i leukemije.

U skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodnog udruženja za borbu protiv karcinoma kod dece, u kontinuitetu se sprovode brojne kampanje koje imaju za cilj pokretanje šire društvene zajednice, kroz akcije usmerene na ranu dijagnostiku, kao i na odgovarajući medicinski tretman i lečenje, te na bolju dostupnost terapije.

Sve to će omogućiti da se udvostruče stope izlečenja i spasi milion dečjih života tokom sledećih deset godina, naveo je Institut za javno zdravlje.

U cilju zaštite i unapređenja zdravlja jedne od najosetljivijih populacionih grupa, Institut za javno zdravlje Srbije aktivno je uključen u obeležavanje tog važnog datuma iz Kalendara javnog zdravlja, navedeno je u saopštenju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading