OVI DELOVI SRBIJE DA SE SPREME ZA JAK ZEMLJOTRES! Veoma važno upozorenje seizmologa!

Autor:

Vesti

14.02.2024

17:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni razlog za nastanak zemljotresa na teritoriji Srbije je regionalno značajan tektonski proces, uzrokovan sudaranjem Jadranske mikroploče i Dinarida.

OVI DELOVI SRBIJE DA SE SPREME ZA JAK ZEMLJOTRES! Veoma važno upozorenje seizmologa!

Foto: shutterstock

Od početka 2024. godine, Republički seizmološki zavod beleži nešto preko 30 zemljotresa na tlu Srbije, iako većina njih nije prelazila jačinu od 2 stepena po Rihteru.

Međutim, vesti o ova događajima u gradovima kao što su Bor, Novi Pazar, Donji Milanovac i Svilajnac neizbežno izazivaju zabrinutost od potencijalnih većih potresa. Stručnjaci otkrivaju da li su takvi događaji mogući i gde se mogu očekivati najjača pomeranja tla, piše Blic.

Seizmolozi ističu da zemljotresi poput onog u Lazarevcu, koji se pamti kao najjači, događaju se jednom u sto godina. Taj veliki potres jačine 6 stepeni po Rihterovoj skali desio se 1922. godine, pre više od jednog veka. Ipak, stručnjaci naglašavaju da u 21. veku zemljotresi te jačine ne bi smeli prouzrokovati materijalnu štetu ili ugroziti ljudske živote i imovinu.

Glavni razlog za nastanak zemljotresa na teritoriji Srbije je regionalno značajan tektonski proces, uzrokovan sudaranjem Jadranske mikroploče i Dinarida. Kao rezultat ovog sudara, stvara se velika količina napona, koji se prenosi u unutrašnjost kontinenta. Najjači zemljotresi u priobalnim područjima Hrvatske, Crne Gore i Albanije posledica su ovog tektonskog procesa.

U centralnoj Srbiji ističu se tri glavna seizmogena područja: Kopaonik, Kraljevo - Rudnik i Valjevo - Mionica. Van ovih područja, primećena je seizmička aktivnost i u okolini Vršca, gde su takođe zabeleženi jači zemljotresi. Istorija pokazuje da se u području Svilajnca, statistički gledano, dešava jedan zemljotres magnitude veće od 5 svakih 10 do 15 godina.

Seizmolozi napominju da zemljotresi jačine oko 5 stepeni po Rihteru mogu biti osetni, ali ne bi trebalo naneti značajnu štetu. Popadanje stvari s polica ili manja oštećenja na građevinama su najčešće posledice takvih događaja, dok se rušenje objekata ne očekuje.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading