PRIMEDBE NA RAD NASTAVNIKA RODITELJI VIŠE NEĆE MOĆI DA PRIJAVE ANONIMNO! Ovo su novi pravilnici za ocenjvanje: Pogledajte sve novine na jednom mestu!

Autor:

Vesti

14.02.2024

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novim pravilnicima, predviđeno je brojčano ocenjivanje vladanja u osnovnim i srednjim školama, ocenjivanje vladanja učenika će se vršiti dva puta u polugodištu i ocena iz vladanja će uticati na opšti uspeh učenika.

PRIMEDBE NA RAD NASTAVNIKA RODITELJI VIŠE NEĆE MOĆI DA PRIJAVE ANONIMNO! Ovo su novi pravilnici za ocenjvanje: Pogledajte sve novine na jednom mestu!

Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete je nedavno usvojilo nove pravilnike o ocenjivanju učenika u osnovnim i srednjim školama, a glavna novina je uvođenje ocenjivanja vladanja učenika od drugog razreda osnovne škole.

Osim toga, roditelji koji imaju primedbe na rad nastavnika sada će to morati prijaviti pod imenom i prezimenom, umesto anonimno kao što je to bilo do sada.

Usaglašenost sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Ovi protokoli su usklađeni sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je usvojen u novembru prošle godine. Ključne promene se odnose na ocenjivanje vladanja, postupanje u slučaju odsutnosti sa nastave i broj pisanih provera u jednoj nedelji, ali i na postupanje roditelja i škole u slučaju primedbi na rad nastavnika, što je izazvalo mnogo pažnje u javnosti.

Bitne izmene prema mišljenju sindikata prosvetnih radnika

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dobrivoje Marjanović ističe da su donete bitne izmene, naglašavajući da su se bavili pojedinostima koje prethodni pravilnici nisu definisali, analizirajući trenutnu situaciju u prosveti. Marjanović dodaje da je novim pravilnikom definisano da je za podnošenje prijave potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja, čime se smanjuje mogućnost anonimnih, pojedinačnih i ishitrenih prijava.

Novi Pravilnik o društveno-korisnom radu

Ministarstvo prosvete je takođe objavilo novi Pravilnik o društveno-korisnom radu, čija je svrha razvijanje empatije, solidarnosti i saradnje. U ovaj rad spadaju humanitarne akcije, ekološke akcije, uređenje školskog okruženja, posete ustanovama socijalne zaštite i druge aktivnosti koje doprinose razvoju empatije, tolerancije i unapređivanju odnosa zasnovanih na međusobnom uvažavanju i saradnji.

Novine u pravilnicima

U novim pravilnicima, predviđeno je brojčano ocenjivanje vladanja u osnovnim i srednjim školama, ocenjivanje vladanja učenika će se vršiti dva puta u polugodištu i ocena iz vladanja će uticati na opšti uspeh učenika. Takođe, precizirani su kriterijumi za ocenjivanje vladanja učenika, uključujući angažovanje učenika u vannastavnim aktivnostima, ponašanje prema drugim učenicima i izostanke.

Ove mere imaju za cilj da budu i preventivne, te je važno da učenici znaju da se njihovo ponašanje ocenjuje i da ocena iz vladanja utiče na njihove rezultate i opšti uspeh. Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović naglašava da je pravilnicima precizirano i postupanje škola u slučaju primedbi na rad nastavnika, kako bi se smanjila mogućnost anonimnih prijava i omogućila bolja zaštita prava nastavnika.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading