UKOLIKO VIŠE OD POLA ODELJENJA DOBIJE NEGATIVNU TEST SE PONIŠTAVA, A OCENA IZ VLADANJA ZAVISI OD VIŠE FAKTORA: Evo šta sve učenici treba da znaju o novom pravilniku ocenjavanja

Autor:

Vesti

13.02.2024

14:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je predstavila novi pravilnik

UKOLIKO VIŠE OD POLA ODELJENJA DOBIJE NEGATIVNU TEST SE PONIŠTAVA, A OCENA IZ VLADANJA ZAVISI OD VIŠE FAKTORA: Evo šta sve učenici treba da znaju o novom pravilniku ocenjavanja

Foto: shutterstock

Učionica

Ministarstvo prosvete objavilo je nove pravilnike o ocenjivanju učenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kao i Pravilnik o društveno-korisnom radu, odnosno humanitarnom radu.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je objasnila da će prilikom zaključivanja ocene iz vladanja, odeljenjsko veće uzimati u obzir i angažovanje učenika u vannastavnim aktivnostima, u planiranju i realizaciji preventivnih aktivnosti, njegovo ponašanje prema drugim učenicima i zaposlenima i izvršavanje školskih obaveza, izostanke, izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mere.

Dodatno, u cilju ujednačavanja prakse i postupanja, uređen je i način ocenjivanja učenika duže opravdano odsutnog sa nastave, specifičnosti ocenjivanja u muzičkim i baletskim školama i precizirane su već postojeće odredbe koje se odnose na poništavanje pisanih provera znanja kada je više od 50% negativnih ocena.

Preciziranje donosi da se pisana provera poništava u slučaju da 50 odsto učenika koji su proveru radili dobije negativnu ocenu. 

Uređeno je i postupanje škola u slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu propisima, kao i kada  stručni saradnik ne ostvaruje zadatke propisane Zakonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading